Gå direkt till innehåll
Vilka sällskapsdjur får man egentligen ha hemma?

Blogginlägg -

Vilka sällskapsdjur får man egentligen ha hemma?

Vilka sällskapsdjur får man egentligen ha hemma?

Det finns olika regler som behandlar frågan om djur och bostäder. Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska Anstalt och Naturvårdsverket är ansvariga för att göra bedömningen av vilka djur som är lämpliga att ha som husdjur. Djuren måste bland annat vara födda och uppfödda i fångenskap för att de ska få has som husdjur och det finns förbud mot att ha apor, rovdjur eller rovfåglar i hemmet. Det finns även förbud mot att ha vissa arter som lever vilt i andra EU-länder som husdjur.

Vissa djur har dessutom behov av större utrymmen för att de ska trivas och som inte mår bra av att vara inlåsta i en bur eller mindre lägenhet och det finns därför krav på hur deras boendemiljö ska se ut.

Länsstyrelsen ansvarar för att utföra djurskyddskontroller på regional och lokal nivå.

Ordning och reda

För en bostadsrättsförening är husdjur i praktiken en ordning och trivselfråga och det är utifrån dessa premisser som styrelsen får göra sin bedömning.

Styrelsen i en förening kan t.ex. inte förbjuda en medlem att ha husdjur i sin lägenhet men det kan i föreningens stadgar eller i föreningens ordningsregler finnas bestämmelser som reglerar var och hur dessa djur får vistas i gemensamma utrymmen eller på föreningens mark.

Som medlem och boende är det viktigt att husdjuren inte stör eller påverkar grannarnas boendemiljö på ett negativt sätt. En vanlig konflikt mellan grannar och som kan få konsekvenser är ljudstörningar från husdjur som för oväsen i lägenheten eller som rastas på föreningens mark när detta inte är tillåtet.

HSBs jurister kan hjälpa er förening

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs medlemsrådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472.

HSBs jurister kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning, klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver. 

Ämnen

Kontakter

Andrés Hammar

Andrés Hammar

Fastighetsjurist HSB Riksförbund

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden