Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Äntligen vårväder! Har du koll på ansvaret för pool och studsmatta?

Äntligen vårväder! Har du koll på ansvaret för pool och studsmatta?

Efter en lång vinter är våren äntligen här. Tillsammans med det fina vädret kommer också ofta en längtan efter utomhusaktiviteter som att bada i en pool eller hoppa studsmatta. Men vad behöver man egentligen tänka på innan man sätter upp en pool eller monterar en studsmatta på föreningens mark?

Brand i bostadsrättsföreningens hus – vad säger lagen?

Brand i bostadsrättsföreningens hus – vad säger lagen?

Tänk dig att det börjar brinna i din lägenhet eller på vinden i bostadsrättsföreningens hus. Det första som ska göras är givetvis att tillkalla hjälp, men vad händer när branden är släckt? Vad ansvarar bostadsrättsföreningen för och vad har bostadsrättshavare för ansvar? Om branden är anlagd – vad händer med grannen som orsakat branden?

Föreningens möjlighet att höja årsavgiften

Föreningens möjlighet att höja årsavgiften

Med anledning av det ekonomiska läge som råder behöver många föreningar höja årsavgiften för sina medlemmar. Hur mycket får en bostadsrättsförening höja sina årsavgifter egentligen, och finns det en övre gräns? Vad man kan man som bostadsrättshavare göra om man inte håller med höjningen?

Samfällighetsföreningars förvaltning

Samfällighetsföreningars förvaltning

Många bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Och vad innebär HFD:s nya beslut om att samfällighetsföreningar inte längre är automatiskt momspliktiga? Vi reder ut rättsläget.

Fastighetsägares ansvar för inomhustemperatur i bostaden

Fastighetsägares ansvar för inomhustemperatur i bostaden

Precis när vi trodde att våren var på ingång har det blivit vinter igen med snö och kallare temperaturer som följd. När det är kallt väder och utomhustemperaturen sjunker uppstår ofta frågor om hur kallt det får vara inne i lägenheten. Men vad finns egentligen för regler angående temperaturen inomhus? Hur många grader bör det vara?

Illustration över hur ett organiskt flödesbatteri kan se ut i fullskala.

Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala installeras i HSB Living Lab

Under 2024 installerar Rivus Batteries och Bengt Dahlgren Sveriges första organiska flödesbatteri i pilotskala på HSB Living Lab i Göteborg. Den nya batteritekniken baseras på organiska molekyler i stället för kritiska metaller och kan bli en betydande innovation inom området energilagring, som både är billigare och mer hållbar än dagens lösningar.
Flödesbatterier används idag som stationära en

Grillpremiär på balkongen i påsk?

Grillpremiär på balkongen i påsk?

Påsken är här och många ser fram emot en välförtjänt långhelg med förhoppningsvis varmare väder efter en lång vinter. Många planerar kanske också att inleda grillsäsongen på balkongen för att fira våren. Vet du vilka regler som gäller för grillning på balkongen i just din bostadsrättsförening?

Har ni koll på personuppgiftbehandlingen?

Har ni koll på personuppgiftbehandlingen?

Nu är det ett tag sedan EU:s dataskyddsförordning, det vi i dagligt tal kallar för GDPR, började gälla som lag i Sverige. Denna lag omfattar även bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och andra fastighetsbolag. Det innebär alltså att exempelvis styrelsen i en bostadsrättsförening måste se till att kraven som GDPR ställer efterlevs. Har ni koll på detta?
Vad är en personuppgift?
Definitionen en

Om en hyresgäst vägrar flytta ut

Om en hyresgäst vägrar flytta ut

Många väljer att hyra ut sin bostad i andra hand om man till exempel tillfälligt inte kan använda lägenheten. Men vad gör man om kontraktet har blivit uppsagt men hyresgästen vägrar att flytta ut? Vad har hyresvärden och hyresgästen för besittningsrätt? För att få hyra ut din bostad i andra hand måste du först få det godkänt av styrelsen.

HSB Riksförbund ny medlem i Prisdialogen

HSB Riksförbund ny medlem i Prisdialogen

HSB Riksförbund träder in som ordinarie medlem i Prisdialogen. Sedan tidigare är Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna, Riksbyggen och Energiföretagen Sverige ordinarie medlemmar i Prisdialogen. Dessutom är ett 50-tal fjärrvärmeleverantörer så kallade associerade medlemmar som genomför prisdialoger lokalt. Prisdialogen är en modell för lokal dialog med central prövning, mellan kunder och fjärrvär

Höjning av fjärrvärmepriset – vad kan bostadsrättsföreningen göra?

Höjning av fjärrvärmepriset – vad kan bostadsrättsföreningen göra?

De allra flesta bostadsrättsföreningar runt om i landet får idag sin uppvärmning från fjärrvärme. Föreningarna tar årligen emot en avisering om prishöjning eller annan förändring av fjärrvärmepriset från sin fjärrvärmeleverantör. De senaste två åren har prishöjningar om i snitt ca 20% skett på fjärrvärmemarknaden. Vad kan föreningen göra om den anser att det aviserade priset är för högt?

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden