Följ HSB Riksförbund

Bostadsrättsföreningar undantas från nya redovisningsregler

Pressmeddelande   •   Feb 14, 2014 13:03 CET

Nyligen införda avskrivningsregler har väckt mycket oro hos många bostadsrättsföreningar och stor medial uppmärksamhet. Nu undantas bostadsrättsföreningarna från att tillämpa de nya reglerna. Det är ett positivt besked på Alla Hjärtans Dag

Bokföringsnämndens nya redovisningsregler gäller från årsskiftet, men ändras nu enligt ett pressmeddelande från FAR, som är en branschorganisation för revisorer och redovisningskonsulter. Man har lyssnat på HSBs med flera bostadsorganisationers gemensamma kritik mot reglerna.

-  Det har rått stor osäkerhet om vad de nya reglerna egentligen skulle medföra. Den tolkning av reglerna som FAR har gjort skulle leda till stora höjningar av boendekostnaderna i vissa bostadsrättsföreningar och påverka förutsättningarna för bostadsbyggandet mycket negativt i ett läge där byggandet måste öka. Det säger Anders Lago, ordförande, HSB Riksförbund i en kommentar.

Han anser att det är orimligt att en bostadsrättsförening först i efterhand  skulle ha fått veta om man gjort rätt eller fel, när det har funnits så många olika tolkningar om vad de nya reglerna innebär. Många styrelseledamöter har vänt sig till HSB Riksförbund och har varit oroliga för de nya reglernas konsekvenser

-  Det här är verkligen ett positivt besked till bostadsrättsföreningarna på Alla Hjärtans Dag. Nu ska  Bokföringsnämnden ta fram en långsiktig lösning för redovisning i bostadsrättsföreningar i nära dialog med olika intressenter och vi medverkar gärna säger Anders Lago.


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 548 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 31 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.