Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bra med enklare modell för fastighetstaxering men effekterna måste undersökas anser HSB

Det är bra om man kan införa en enklare modell, men HSB vill undersöka effekterna för bostadsrättsföreningarna innan organisationen tar ställning till utredningsförslaget.

En statlig utredning föreslår att taxeringsvärdet försvinner och istället ska boytan avgöra hur hög fastighetsavgiften blir. Om förslaget går igenom förändras skatten på bostäder från 2015.

Utredningen föreslår också, att landet delas in i tre zoner. Dyrast blir fastighetsavgiften i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, något lägre i mellanstora kommuner och lägst på mindre orter. Förändringen ska vara ett nollsummespel d v s att de totala intäkterna från fastighetsavgiften blir oförändrad.

-Det är en bra ambition att försöka förenkla fastighetstaxeringen eftersom det är ett administrativt krångel med fastighetsdeklarationer och att fastställa taxeringsvärden. Det är positivt om man kan hitta en enklare modell som fungerar. Men innan HSB tar ställning till utredningens förslag vill vi själva undersöka hur det kommer att falla ut i våra bostadsrättsföreningar på olika orter i landet, säger Anders Lago, ordförande, HSB Riksförbund i en kommentar

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Presskontakt

Emma Casserlöv

Emma Casserlöv

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-594 75 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 674 000 medlemmar
ca 4 000 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
25 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm