Följ HSB Riksförbund

Bra med enklare modell för fastighetstaxering men effekterna måste undersökas anser HSB

Pressmeddelande   •   Aug 21, 2012 14:59 CEST

Det är bra om man kan införa en enklare modell, men HSB vill undersöka effekterna för bostadsrättsföreningarna innan organisationen tar ställning till utredningsförslaget.

En statlig utredning föreslår att taxeringsvärdet försvinner och istället ska boytan avgöra hur hög fastighetsavgiften blir. Om förslaget går igenom förändras skatten på bostäder från 2015.

Utredningen föreslår också, att landet delas in i tre zoner. Dyrast blir fastighetsavgiften i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö, något lägre i mellanstora kommuner och lägst på mindre orter. Förändringen ska vara ett nollsummespel d v s att de totala intäkterna från fastighetsavgiften blir oförändrad.

-Det är en bra ambition att försöka förenkla fastighetstaxeringen eftersom det är ett administrativt krångel med fastighetsdeklarationer och att fastställa taxeringsvärden. Det är positivt om man kan hitta en enklare modell som fungerar. Men innan HSB tar ställning till utredningens förslag vill vi själva undersöka hur det kommer att falla ut i våra bostadsrättsföreningar på olika orter i landet, säger Anders Lago, ordförande, HSB Riksförbund i en kommentar