Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bra med klimat-ROT till flerbostadshus anser Anders Lago, HSB

-  Det är bra att Miljöpartiet och Socialdemokraterna i sina respektive budgetförslag vill stimulera en nödvändig klimatomställning av bostäderna. Men det behövs en nationell bostadspolitik som stöder både upprustning och bostadsbyggande.

 Det säger Anders Lago, ordförande i HSB efter att Miljöpartiet igår presenterade sitt förslag om ett utvidgat och klimatsmart ROT-avdrag. Tidigare i veckan föreslog Socialdemokraterna lånegarantier för upprustning av miljonprogrammet.

HSB anser att det är mycket viktigt att få till stånd breda lösningar i riksdagen och att det kan bli en majoritet kring vilka regler som ska gälla framöver.

 -  Behovet av klimatanpassning av bostäderna är enormt eftersom det finns i storleksordningen 650 000 bostäder i beståndet som byggdes mellan 1961-1975 (rekordårens bostäder) som ännu inte är upprustade. Bostäderna står för 30-40 procent av energianvändningen och därför måste upprustningen av dessa bli en viktig del av klimatpolitiken.

 Bostadsbristen blir ett allt svårare problem i de större städerna och därför är det mycket angeläget att det tas politiska initiativ för att öka byggandet.

-  Byggandet måste öka om inte bostadsbristen ska förvärras ytterligare. Jag är förvånad över att inga initiativ tas i den riktningen trots att alla partier tycks dela uppfattningen att det behövs fler bostäder, säger Anders Lago.

Ämnen

Taggar


Presskontakt

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404