Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bra med klimat-ROT till flerbostadshus anser Anders Lago, HSB

-  Det är bra att Miljöpartiet och Socialdemokraterna i sina respektive budgetförslag vill stimulera en nödvändig klimatomställning av bostäderna. Men det behövs en nationell bostadspolitik som stöder både upprustning och bostadsbyggande.

 Det säger Anders Lago, ordförande i HSB efter att Miljöpartiet igår presenterade sitt förslag om ett utvidgat och klimatsmart ROT-avdrag. Tidigare i veckan föreslog Socialdemokraterna lånegarantier för upprustning av miljonprogrammet.

HSB anser att det är mycket viktigt att få till stånd breda lösningar i riksdagen och att det kan bli en majoritet kring vilka regler som ska gälla framöver.

 -  Behovet av klimatanpassning av bostäderna är enormt eftersom det finns i storleksordningen 650 000 bostäder i beståndet som byggdes mellan 1961-1975 (rekordårens bostäder) som ännu inte är upprustade. Bostäderna står för 30-40 procent av energianvändningen och därför måste upprustningen av dessa bli en viktig del av klimatpolitiken.

 Bostadsbristen blir ett allt svårare problem i de större städerna och därför är det mycket angeläget att det tas politiska initiativ för att öka byggandet.

-  Byggandet måste öka om inte bostadsbristen ska förvärras ytterligare. Jag är förvånad över att inga initiativ tas i den riktningen trots att alla partier tycks dela uppfattningen att det behövs fler bostäder, säger Anders Lago.

Ämnen

Taggar


Presskontakt

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 670 000 medlemmar
ca 4 000 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm