Följ HSB Riksförbund

Bra med klimat-ROT till flerbostadshus anser Anders Lago, HSB

Pressmeddelande   •   Okt 03, 2011 09:38 CEST

-  Det är bra att Miljöpartiet och Socialdemokraterna i sina respektive budgetförslag vill stimulera en nödvändig klimatomställning av bostäderna. Men det behövs en nationell bostadspolitik som stöder både upprustning och bostadsbyggande.

 Det säger Anders Lago, ordförande i HSB efter att Miljöpartiet igår presenterade sitt förslag om ett utvidgat och klimatsmart ROT-avdrag. Tidigare i veckan föreslog Socialdemokraterna lånegarantier för upprustning av miljonprogrammet.

HSB anser att det är mycket viktigt att få till stånd breda lösningar i riksdagen och att det kan bli en majoritet kring vilka regler som ska gälla framöver.

 -  Behovet av klimatanpassning av bostäderna är enormt eftersom det finns i storleksordningen 650 000 bostäder i beståndet som byggdes mellan 1961-1975 (rekordårens bostäder) som ännu inte är upprustade. Bostäderna står för 30-40 procent av energianvändningen och därför måste upprustningen av dessa bli en viktig del av klimatpolitiken.

 Bostadsbristen blir ett allt svårare problem i de större städerna och därför är det mycket angeläget att det tas politiska initiativ för att öka byggandet.

-  Byggandet måste öka om inte bostadsbristen ska förvärras ytterligare. Jag är förvånad över att inga initiativ tas i den riktningen trots att alla partier tycks dela uppfattningen att det behövs fler bostäder, säger Anders Lago.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.