Gå direkt till innehåll
​Här är första bilderna på framtidens tvättstuga

Pressmeddelande -

​Här är första bilderna på framtidens tvättstuga

En av HSB Living Labs utmaningar är att skapa framtidens hållbara tvättstuga. Eller tvättstudio, som vi kallar det. En rad experter från bland annat Chalmers, HSB, Electrolux, Tengbom och Bengt Dahlgren arbetar med framtagandet av tvättstudion. Nu kan vi presentera de första bilderna.

– Det finns idag en tveksamhet till att dela tvättmaskin med en granne. Med framtidens tvättstudio kan vi tvätta tillsammans på ett smartare sätt. Den arga lappens tid i tvättstugan är förbi, säger Sanna Edling, projektledare HSB Living Lab.

– Detta unika projekt ger oss helt nya möjligheter. Möjligheter att utmana befintliga sätt att hantera textilier och hitta nya lösningar som både kan göra den dagliga textilvården mer effektiv och mer inspirerande. Vi arbetar ständigt med att utveckla våra produkter för att textilhanteringen skall ha minimal miljöpåverkan. I HSB Living Lab vill vi bland annat studera hur återkoppling på tvättbeteenden kan hjälpa användarna att tvätta mer hållbart och hur val av textiler påverkar energiförbrukningen, säger Mattias Johansson innovationschef på Electrolux Professional.

Tvättstudion i HSB Living Lab ska vara en social plats med utrymme för möten. Det finns plats att sitta i olika konstellationer och möjlighet att ladda telefoner och datorer. Planlösningen i tvättstudion innebär att vi får ett gemensamt utrymme som ska ge samma flexibilitet som om man har en egen tvättmaskin i lägenheten.

– Vår ambition är att avdramatisera tvättandet. Vi vill interagera tvättstudion i ett socialt sammanhang och koppla den till husets övriga funktioner. Med denna lösning tänjer vi på gränserna mellan det egna och det gemensamma, säger Sanna Edling.

Idag är tvättstugan en plats som vissa boende upplever som otrygg. I framtidens hållbara tvättstudio vill vi vända på det.

– Genom att placera tvättstudion i entrén där folk rör sig, istället för i ett mindre rum i källarplan, är tanken att de boende ska känna sig tryggare. Här finns en intressant trygghetsaspekt som vi kommer att utforska vidare, menar Sanna Edling.

NASA finns med på ett hörn i HSB Living Lab. De är intresserade av hur lösningar i bostäder på jorden kan kopplas till en rymdfarkost.

– Idag kan man inte tvätta i rymden. Framtida möjligheter med att tvätta utan vatten är NASA mycket intresserade av. Särskilt inför en kommande expedition till Mars, avslutar Sanna Edling.

HSB Living Lab är en flyttbar bostads- och forskningsarena. Projektet är världsunikt. Här kommer ett 30-tal studenter och gästforskare i alla åldrar och nationaliteter att bo samtidigt som forskning på innovativ teknik, hållbarhet, arkitektur och sociala samband sker, dygnet runt. Byggnaden kommer att placeras på Chalmers campusområde i Göteborg och stå klar för inflyttning under våren 2016.

Projektet är tidsbegränsat på tio år och kommer att byggas av flyttbara moduler. Byggstart är planerat till sommaren 2015. Och under våren 2016 är det inflyttningsdags för de singlar, par och familjer som ska bo och i vissa fall forska här. När de boende flyttar in – flyttar också forskningen in i huset. En rad forskningsprojekt kopplade till HSB Living Lab pågår redan och resultaten från forskningen kommer att presenteras löpande under åren som byggnaden finns på platsen.

Läs mer om HSB Living Lab här.

HSB Living Labs huvudpartners:
Chalmers
Johanneberg Science Park
HSB

Samarbetspartners:
Bengt Dahlgren
Electrolux
Göteborg Energi
Peab
Tengbom
Vedum
Tieto

För mer information, kontakta:
Sanna Edling, projektledare HSB Living Lab, 010-442 03 46, sanna.edling@hsb.se
Mattias Johansson, innovationschef Electrolux Professional, 0372-66251, mattias.johansson@electrolux.se

Ämnen

Kategorier


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 550 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 30 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kontakter

André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden