Följ HSB Riksförbund

HSB använder Minecraft i tävlingen om att bygga Stockholms ”Turning Torso”

Pressmeddelande   •   Mar 11, 2013 09:54 CET

Till HSBs hundraårsjubileum ska en spektakulär bostadsbyggnad uppföras i Stockholms innerstad. Tre arkitektsamarbeten har nu valts ut för att rita hus till de tre platser som valts ut. Platserna som valts är Västerbroplan, Hagastaden och Fleminggatan 4 (Tekniska nämndhuset).

-  I den första tävlingen som nu startas ska kontoren rita till Västerbroplan. Vår ambition är att huset, eller husen, ska ge Stockholm samma igenkänningsfaktor som Turning Torso gett Malmö, säger Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

De utvalda arkitektsamarbetena är Equator Stockholm AB/Mojang (Minecraft), Utopia Arkitekter/Rosenbergs Arkitekter och Dinelljohansson/Berg/C.F. Möller Architects. Equator Stockholm är ett väletablerat arkitektkontor som har valt att samarbeta med spelutvecklaren Mojang som skapat Minecraft. Minecraft kommer att användas av ett community som arbetar fram sina innovativa idéer till en byggnad som arkitekterna sedan tolkar. Communityt består av ungdomar från Stockholm, men även hela världen. Utvecklingen kommer att kunna följas av allmänheten via appen Minecraft reality, där Minecraft-byggnaderna kommer att kunna ses med mobilkamera på de fysiska platserna. 

Utopia Arkitekter är ett arkitektkontor som de senaste åren har kommit med många nyskapande och djärva idéer i Stockholm. Rosenbergs Arkitekter är ett kontor som verkat i Stockholm i många år och visat exempel på visionär, hög arkitektonisk nivå och förmåga att genomföra projekt på ett genomarbetat sätt.
Dinelljohansson är ett kontor som de senaste åren har visat goda exempel på arkitektonisk nivå i ett brett spektra av uppdrag - inredningar, bostadshus och stadsplaneidéer. Berg/C.F. Möller Architects är ett kontor där ett väletablerat svenskt arkitektkontor gått samman med ett internationellt arkitektkontor med huvudkontor i Danmark.

-  Vi tror att tävlingen dessa arkitektkontor emellan kommer att generera nya innovativa idéer både interiört och exteriört för att skapa framtidens boende. Vi vill att byggnaden ska sticka ut och ge nya infallsvinklar på begreppet boende, säger Håkan Falk, vd HSB Bostad.

Tävlingen om att rita byggnaden till Västerbroplan kommer att pågå till i slutet på maj, sedan kommer bidragen att läggas ut på HSB Stockholms facebooksida där allmänheten får rösta fram sin favorit. De två följande tävlingarna genomförs tills i november månad. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan i november.

Presskontakter:

Håkan Falk
vd, HSB Bostad AB

Tel: 0708-853666

Linda Annwall

Presstalesman HSB Stockholm

Tel: 0734-034254