Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

HSB kommenterar de rödgrönas ungdomskontrakt

- Inför valet kommenterar HSB  alla partiers utspel  som handlar om bostäder. Vi kommer att ha synpunkter på förslagen och ställa frågor om det är något som vi anser är otydligt i de budskap som förs fram säger Sture Blomgren, ordförande, HSB Riksförbund.

 Först ut är det rödgröna regeringsalternativet, där Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly idag har presenterat 14 punkter i ett "ungdomskontrakt" d v s löften till Sveriges unga inför valet. Här skriver man  bl a att bostadsbristen ska mötas genom ett ökat bostadsbyggande, samt att målet är att byggandet av hyresrätter ska fördubblas under mandatperioden.

- Det är bra att det finns en vilja i politiken att öka bostadsbyggandet och att man nu pratar om hur mycket fler bostäder som bör byggas, men det är synd att det enbart sker inför varje val och sedan sällan följs upp. Om man jämför dagens löfte till ungdomarna med vad som står i den rödgröna budgetmotionen finns det en reservation i den senare om att dubblerat bostadsbyggande endast utlovas  om den ekonomiska utvecklingen går bra och om kommunerna medverkar med insatser. Jag noterar också att det ökade bostadsbyggandet beskrivs som ett mål i dagens utspel, trots att det ingår  som en punkt i ett kontrakt. I budgetmotionen skriver de rödgröna partierna att stödet för att bygga hyresrätter utgår enbart under förutsättning att boendkostnaderna blir rimliga. Till detta kommer energikrav på de bostäder som ska byggas. Det finns med andra ord en del otydligheter i löftet om ökat byggande av prisvärda bostäder för unga, säger Sture Blomgren.

 

Ämnen

Taggar


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 670 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Presskontakt

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404