Följ HSB Riksförbund

HSB tar nytt initiativ för kvinnor i styrelser

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2013 14:07 CET

I 28 % av HSB Stockholms cirka 450 bostadsrättsföreningar innehas ordförandeposten av en kvinna. Antalet kvinnliga ordföranden i HSBs styrelser skiljer sig markant från den kvinnliga representationen i bolagsstyrelser - och ökar kontinuerligt.

-  Vi arbetar aktivt för att skapa kompetenta och jämlika styrelser, säger Anders Svensson VD HSB Stockholm.

Den 7 mars anordnar HSB Stockholm därför en nätverksträff för kvinnliga styrelseledamöter i HSBs bostadsrättsföreningar.

-  Att vara styrelseledamot passar inte alla, men det passar definitivt kvinnor lika bra som män. Målet med träffen är att erfarenhetsutbyte och diskussioner ska inspirera till att allt fler kvinnor tar plats i styrelserummen och vid ordförandeklubban, säger Birgitta Lönegård ordförande i HSB Stockholms styrelse.

Att delta i föreningslivet kräver ett engagemang utöver det vanliga. En styrelseledamot i en bostadsrättsförening förväntas kunna göra allt ifrån upphandlingar för miljonbelopp, delta på OVK-besiktningar till att knacka på en störande grannes dörr. Nästan alla styrelsemöten utförs på kvällstid och till förhållandevis låga ekonomiska ersättningar. Att var aktiv i en styrelse ger en ovärderlig erfarenhet och ställer krav på hög kompetens. I HSB, där kärnvärderingarna styr verksamheten, är engagemang och samverkan framgångsfaktorer för att hjälpa till att skapa kompetenta styrelser. HSB erbjuder utbildningar och seminarier för att stötta de förtroendevalda i sina uppdrag, och nätverksträffen är ett led i detta arbete.

Nätverksträffen äger rum den 7 mars på Moderna Museet i Stockholm. Som inspirationstalare deltar Charlotta Wikström, som har 25 års erfarenhet från operativa/ledande befattningar inom marknadsföring och försäljning inom bland annat SAS och Com Hem.

För mer information och frågor, kontakta Linda Annwall presstalesman HSB Stockholm: linda.annwall@hsb.se,  tel 0734-034254