Följ HSB Riksförbund

HSB välkomnar Märta Stenevi som ny bostadsminister

Pressmeddelande   •   Feb 05, 2021 10:37 CET

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi blir ny jämställdhets- och bostadsminister och Per Bolund (MP) ny miljö- och klimatminister. Det framkom idag när Stefan Löfven presenterade sin nya regering. HSB välkomnar ministrarna och ser fram emot dialog.

– Märta Stenevi är ett utmärkt och spännande val som bostadsminister. Hon kommer in med ny energi och har som språkrör en hög position i partiet. Hennes erfarenhet från kommunal nivå med ansvar för stadsbyggnadsfrågor kommer att vara en tillgång. HSB ser med viss oro på att bostadsfrågan flyttas från finansdepartementet, men ser också fördelar med kopplingen till arbetsmarknaden. En stark arbetsmarknad kräver en bra tillgång till bostäder, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB och tillägger:

– Vi hoppas att bostadspolitiken nu får en hög prioritet och vi ser fram emot en dialog om viktiga frågor som hur vi kan hålla en hög byggtakt över tid, ungas villkor på bostadsmarknaden och hur vi tillsammans kan utveckla hållbara bostäder.

Per Bolund har varit finansmarknadsminister sedan 2014 och även haft ansvar för bostadsfrågorna sedan 2019. Han har under sin tid som bostadsminister tagit flera initiativ som HSB har välkomnat, exempelvis införandet av klimatdeklarationer för byggnader, utredningen kring en socialt hållbar bostadsförsörjning och nyligen en utredning kring startlån för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden.

– De senaste årens ensidiga fokus på kraftiga kreditrestriktioner behöver balanseras med åtgärder som gör det möjligt för unga vuxna att köpa en egen bostad. Utredningen kring startlån är ett steg i rätt riktning, men vi behöver precis som i Norge, även införa ett stöd till bosparande och det senaste amorteringskravet bör tas bort helt och hållet. Inte bara tillfälligt som man gjort nu under pandemin, säger Anders Lago.

I sin roll som miljö- och klimatminister kommer Per Bolund på ett självklart sätt ha med sig bostadsfrågorna, vilket bör främja utvecklingen av hållbara bostäder.

– Bygg- och bostadsbranschen står inför stora utmaningar när det kommer till resursanvändning och klimatpåverkan. Det är viktiga och brådskande frågor som vi behöver lösa tillsammans, säger Anders Lago.

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 650 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.