Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

HSB vill ha ha besked av Odell

Mats Odell har lovat analysera hur hyresrätten ska få rättvisa villkor i förhållande till andra boendeformer. HSB efterlyser i en skrivelse till regeringen att en sådan analys också omfattar bostadsrätten eftersom bostadsrättsföreningar inte har möjligheter att göra ränteavdrag på sina lån på samma sätt som en egnahemsägare kan göra. Enligt uppgifter på Hyresgästföreningens och SABO:s hemsidor har Odell vid ett framträdande på Hyresgästföreningens förbundsstämma nyligen framfört att han har överenskommit med Anders Borg om att skatterna på hyresrätter ska analyseras nogsamt.

Han nämnde följande tre områden som han och Anders Borg vill undersöka för att komma till rätta med de obalanserade villkor som gäller mellan hyresrätt, bostadsrätt och egnahem:

 ·    Slopad fastighetsskatt på flerbostadshus

·    Skattefria underhållsfonder för hyresrätten

·    Införande av låg moms på hyror som medför att fastighetsägare kan göra avdrag på ingående moms

 - Från HSBs sida tycker vi att det bra om regeringen tar ett sådant initiativ och vi delar uppfattningen att dessa förslag bör analyseras närmare i en utredning. Vi är dock mycket angelägna om att en sådan utredning också får till uppgift att se över neutralitetsfrågorna för hela bostadssektorn och utgår från att så blir fallet. Bostadsrättsorganisationerna under många år fört fram kravet om att full avdragsrätt för räntekostnader måste införas för bostadsrättsföreningar, säger Pernilla Bonde, förbundssekreterare, HSB Riksförbund och fortsätter

- En egnahemsägare eller en ägare till en ägarlägenhet kan idag göra sådana avdrag vilket inte gäller för bostadsrättsföreningar. Nuvarande ordning har dessutom lett till att allt fler bostadsrättsföreningar lägger om sina lån så att fastighetslånen fördelas på varje enskild medlem i bostadsrättsföreningen. Detta sker många gånger i beslutsprocesser som inte alltid följer lagregler och stadgar samt att konflikter uppstår bland medlemmarna.

I sin skrivelse till Mats Odell skriver Pernilla Bonde att hon vill ha en bekräftelse från regeringen om att också neutraliteten för bostadsrättsföreningar och avdragsrätt för bostadsrättsföreningar kommer att beröras av den analys som Mats Odell kommit överens med Anders Borg om att genomföra.  

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden