Gå direkt till innehåll
HSBS JUBILEUMSBYGGNAD: ÖVER 1000 UNGDOMAR FRÅN HELA VÄRLDEN BYGGDE EN DRAKE PÅ FLEMINGGATAN

Pressmeddelande -

HSBS JUBILEUMSBYGGNAD: ÖVER 1000 UNGDOMAR FRÅN HELA VÄRLDEN BYGGDE EN DRAKE PÅ FLEMINGGATAN

Andra deltävlingen i HSB Stockholms tävling om att uppföra ett spektakulärt landmärke i Stockholms innerstad gav Fleminggatan en ny karaktär. På tomten där Tekniska nämndhuset idag står har de tre utvalda arkitektsamarbetsgrupperna skapat ett stort antal bostäder med annorlunda karaktär.

- Tomten är en plats som inte kommer Stockholmarna riktigt till gagn i dagsläget. Alla inkomna förslag innehåller bland annat ett bättre nyttjande av vattenkontakten genom brygganläggningar och integrerade verksamheter, berättar Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Arkitektbyrån Equator Stockholm bjöd under juli månad in ungdomar över hela världen att genom dataspelet Minecraft skapa sina egna byggnader som underlag till byråns ritningar. 950 förslag från hela världen inkom och Equator använde resultatet i sin byggnad kallad ”Draken”. Byggnaden har ett vävt hölje av plåtband och former som ska föra tankarna till en drake som sträcker sig ut mot vattnet. Lägenheterna innefattar uthyrningsdelar som ska hjälpa ungdomar att lättare komma in på bostadsmarknaden. En sporthall öppen för allmänheten har även ritats in och ide äldre husen på platsen planerar Equator ett stort antal studentbostäder.

Arkitektsamarbetet Berg CF Möller/Dinelljohansson skapar i sitt förslag nya byggnader i trä med stora glaspartier. Meningen är att fastigheten ska ge mervärde till de boende i närområdet då en stor foajé, kallad HSB Hub, med tjänsteutbud och verksamheter öppna för allmänheten integreras i fastigheten. Foajén utmanar idén om det klassiska trapphuset då man som boende enkelt direkt från bostaden når till exempel matbutik, bibliotek och gemensam mingelyta för kvällsaktiviteter. I bostäderna finns”Super G” – supergarderober med plats för hushållsmaskiner, laddningsstation för dammsugare och källsortering. Lägenheterna inkluderar även ”flexrum” med funktion för det som man behöver, till exempel tvättmaskin eller skrivbord.

Utopia/Rosenbergs färgglada förslag liknar böcker staplade mot Kungsbron. Arkitekterna återanvände de befintliga byggnadernas funktioner och lokaler i stor utsträckning och lägenheterna ska enkelt kunna ändras genom avdelningar beroende på de boendes behov. Trapphusen är inte uppvärmda för att spara på miljön. Byrån vill även inkludera ett "Fab Lab” i fastigheten och utöka nyttjandet av den kringliggande parken och vattenytan.

- Allmänheten har kunnat rösta på sina favoritförslag i förra deltävlingen på vår Facebook. Intresset har varit stort och vi har fått in mycket nyttiga synpunkter som vi tar till oss. Nu hoppas vi på minst lika stort intresse då Stockholmarna har en röst i vår jury, berättar Anders Svensson.

I oktober presenteras de tre sista bidragen i HSBs jubileumstävling. Då kommer arkitekterna att rita på ett bostadshus till östra delen av Hagastaden, ett expansivt område i Stockholms innerstad som kommer att genomgå stora förändringar de kommande åren. Den slutgiltiga vinnaren kommer att utses på Bostadsrättsmässan i november.

Läs mer om tävlingen på www.hsb.se/stockholm/2023 
Läs mer om tävlingsbidragen www.hsb.se/stockholm/2023/bidragen  
HSB Stockholm på Facebook https://www.facebook.com/HSBstockholm

Direktlänk till omröstningsapplikationen: https://www.facebook.com/HSBstockholm/app_532283563494727

Kontakt

Håkan Falk, vd HSB Bostad

Tel: 010-442 02 62

E-post: hakan.falk@hsb.se

Linda Annwall, affärsområdeschef Medlem och Marknad HSB Stockholm

Tel: 0734-034254

E-post: linda.annwall@hsb.se


Ämnen

Kategorier


Presskontakt

Emma Casserlöv

Emma Casserlöv

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-594 75 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 674 000 medlemmar
ca 4 000 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
25 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm