Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Liljevalchs engagerar sig för mer konst i förorternas offentliga rum

”Konstnedslaget i Järfälla” är ett samarbetsprojekt mellan Liljevalchs, HSB Norra Stor-Stockholm och Järfälla kommun.  Projektet ska resultera i att ett nytt offentligt konstverk ska uppföras årligen i Jakobsbergs centrum. 

Det första ”Konstnedslagen” sker i Jakobsberg i maj 2013.

Projektet ska pågå under fem år och HSB finansierar med en miljon kronor.  Järfälla kommun står för underhållet.

I avtalet med Järfälla kommun beskrivs intentionen för konstverkens utformning så här:

”Konst som väcker tankar och leenden, konst med barnvänliga former som tål många såväl stora som små händer och fötter. Konst som mår gott av att åldras under ivrig beröring.”

 Inför valet av årligt konstverk tillsätts en jury som består av två representanter vardera från Järfälla kommun och HSB samt Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs Konsthall och Stockholm konst.

 Till juryn knyts dessutom en ungdomsjury med representanter för tre konstutbildningar i Jakobsberg: Norra Konstskolan - en del av Jakobsbergs Folkhögskola, Bild & formgivning, Estetiska programmet på Samgymnasiet, Järfälla Gymnasieskolor samt Kulturskolan i Järfälla - bild & form

 – Alla ska ha rätt till konst i sin vardagsmiljö, därför bör kommungränserna rivas i konstsammanhang. Jag vill uppmuntra till konstsamarbeten mellan Stockholm och dess grannkommuner, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs och Stockholm konst.

 – Som ett led i att göra Järfälla och Jakobsberg mer attraktivt som boendeort vill HSB göra en större satsning i det offentliga rummets konst. Vi vill att besökare i Jakobsbergs centrum välkomnas av något som skiljer Jakobsberg från andra orter, Håkan Berg, vd för HSB Norra Stor-Stockholm.

 – Det är glädjande att få välkomna HSB och Liljevalchs att vara med och göra Järfälla ännu vackrare. Att människor som bor i eller besöker Jakobsberg kommer att mötas av tänkvärd och glädjande konst är ett stort mervärde. Cecilia Löfgreen (M), ordförande i Järfälla kommun.

 

För mer information kontakta:

Mårten Castenfors, Chef för Liljevalchs och Stockholm konst, mobil 0761-23 13 32

Håkan Bergh, VD HSB Norra Stor-Stockholm, mobil 0708-654 824

Cecilia Löfgreen, Kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, mobil 0708-70 57 05

Ämnen

Taggar


Presskontakt

Åke Johansson

Presskontakt Presskontakt 1 juli-4 augusti Mobil: 070 - 648 89 66

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 670 000 medlemmar
ca 4 000 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm