Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Många bostadsrättsföreningar saknar regler om grillning visar undersökning

HSB Riksförbund har undersökt hur vanligt det är att bostadsrättsföreningarna har bestämmelser om grillning i sina ordningsregler.  Det är nästan 1 100 styrelseledamöter i HSBs bostadsrättsföreningar som svarat på enkäten.  Drygt 60 procent  svarar att man har regler om grillning, medan övriga 40 procent svarar att det inte finns sådana. Bland dem som har regler uppger 35 procent att man helt har förbjudit grillning på balkonger och uteplatser, medan 50 procent svarar att det är tillåtet med elgrill, men inte gasolgrill eller kolgrill. Övriga 15 procent svara att man har andra regler. Nära 70 procent uppger att man har ordnat med gemensamma grillmöjligheter i bostadsrättsföreningarna, t e x en gemensam grill på gården.


HSB-juristens kommentarer om regler kring grillning

-Det finns inga lagregler om grillning på balkonger eller uteplatser. Det är bostadsrättsföreningarna själva som kan fatta beslut om det i sina ordningsregler. Men det är också viktigt att ta reda på om Räddningstjänsten tillåter grillning eller inte. Det säger Eva Sörqvist, jurist HSB Riksförbund. Hon säger också att även om det är tillåtet att grilla på balkongen så bör man, innan man gör det, kolla med vad grannarna tycker och ta hänsyn till det.

Juristerna på HSB Riksförbund rekommenderar alla bostadsrättsföreningar att ta upp frågan om regler för grillning i sina ordningsregler om man inte redan har gjort det.

-Det har blivit allt vanligare med grillning och därför kan det vara bra att ha tydliga regler om vad som gäller. Om alla vet vad som gäller behöver det inte heller uppstå diskussioner i onödan  och det underlättar också för styrelserna, säger Eva Sörqvist.


Ämnen

Kategorier


Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden