Gå direkt till innehåll
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Pressmeddelande -

Ny rapport: Breddat bostadsutbud bryter boendesegregationen

Fler bostadsrätter och småhus med äganderätt i utsatta områden har en positiv effekt på segregationen. Det visar rapporten ”Så löser vi boendesegrationen i utsatta områden” som HSB och Veidekke släpper idag.

- För att bryta segregationen krävs det en gemensam kraftansträngning från hela samhället, där spelar bostadspolitiken en nyckelroll. Fler måste få möjlighet att välja ett boende som passar dem utan att behöva lämna bostadsområdet där de trivs, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

Rapporten ”Så löser vi boendesegrationen i utsatta områden” är framtagen av analysföretaget Evidens på uppdrag av HSB och Veidekke. Den visar tydligt att stadens utformning och bostadsutbudet i olika områden spelar stor roll för hur segregationen utvecklas.

– Rapporten visar att boendesegregation drivs på av de mest resursstarka hushållen som ofta väljer att flytta. För att bryta den negativa spiralen behöver därför utsatta områden tillföras egenskaper som gör att människor som lyckats skaffa jobb och utbildning väljer att bo kvar och att bostadsområdet blir attraktivt för andra. Åtgärder inom skolan och arbetsmarknaden är viktiga men för att bryta segregationen på lång sikt måste även bostadspolitiken förändras, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

I rapporten kan man hitta en rad slutsatser kring vad som driver på segregationen och vad som krävs för att bryta den. Hushåll i familjebildande åldrar och med större valmöjligheter har starka preferenser för större, ägda bostäder. När dessa inte finns i bostadsområdet leder det till utflytt till andra områden. Ifall individerna dessutom är starkare än övriga inom samma bostadsområde vad gäller utbildningsnivå, inkomst, etablering på arbetsmarknaden och tillgång till nätverk förstärks den negativa spiralen och segregationen för de som bor kvar.

– Boendesegregationen är ett allvarligt samhällsproblem som påverkar nästan alla aspekter av våra liv. För att bryta den negativa spiralen måste politiken lyssna och agera. Kommunerna måste ta en aktiv roll i att utveckla markpolitiken men inriktning på en breddning av utbudet av bostäder i socioekonomiskt segregerade områden. Och regeringen behöver bland annat införa ett startlån som skapar nya möjligheter för cirka 400 000 förstagångsköpare att köpa en egen bostad. Flera av dessa finns i utsatta områden och startlån skulle därmed bidra till att minska boendesegregationen, säger Johan Nyhus.

    Rapporten i helhet hittar ni längre ner på sidan.

    Ämnen

    Kategorier


    HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

    HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

    • ca 674 000 medlemmar
    • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
    • ca 35 000 förtroendevalda
    • 25 regionala HSB-föreningar

    HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

    Kontakter

    Kawa Zolfagary

    Kawa Zolfagary

    Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
    André Johansson

    André Johansson

    Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

    Presstjänst

    Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

    HSB Riksförbund

    HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

    HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

    ca 677 000 medlemmar
    ca 4 100 bostadsrättsföreningar
    ca 35 000 förtroendevalda
    24 regionala HSB-föreningar

    HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

    HSB Riksförbund
    Box 8310
    104 20 Stockholm
    Sweden