Gå direkt till innehåll
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB
Johan Nyhus, förbundsordförande HSB

Pressmeddelande -

Nya regelförslag riskerar bidra till mer otrygghet för bostadsrätten

Regeringen vill utöka möjligheterna att hyra ut bostadsrätter i andra hand, och nu har förslagen i den statliga utredningen ”En mer flexibel hyresmarknad” presenterats. Målet var att få ut fler bostäder på marknaden, men förslagen riskerar istället att öka spekulation och otrygghet.

- Vi ser stora risker med förslaget och har under en lång tid argumenterat för att man inte ska utöka möjligheterna till andrahandsuthyrning. Redan med nuvarande regelverk har nästan varannan med erfarenhet från styrelsearbete i bostadsrättsföreningar upplevt problem med andrahandsuthyrningar, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB.

2014 ändrades bostadsrättslagen till mer generösa regler om uthyrning i andra hand. Den bostadsrättshavare som till exempel ska arbeta eller studera på annan ort, provbo med sin partner eller har svårt att sälja sin lägenhet kan ange detta som skäl för att få tillstånd från bostadsrättsföreningen för uthyrning. Detta regelverk var resultatet av en välavvägd kompromiss som värnar både den enskildes intresse och bostadsrättsföreningens gemensamma ansvar.

- Utredningen föreslår att skäl fortsatt ska krävas för den som vill hyra ut i andra hand, men föreslår samtidigt för en mycket generösare tolkning av hur lång tid skälen gäller. Det riskerar att leda till att bostadsrätter köps eller behålls enbart för att hyra ut utan egentligt behov och i rent spekulationssyfte. Det gör det svårare för en bostadsrättsförening att förvalta fastigheten när färre vill engagera sig. Om många hyr ut sina bostadsrätter riskerar störningar och otrygghet öka påtagligt, säger Johan Nyhus.

Idag är det fullt möjligt för en bostadsrättsförening att själva införa det som regeringens utredning föreslår, men om bostadsrättslagen förändras stängs dörren helt för bostadsrättshavarna att behålla reglerna de har nu. Det går nämligen att besluta kring lättnader i kraven, men aldrig ställa hårdare krav än det som finns i bostadsrättslagen.

- Förändringar av det slag som regeringen nu föreslår kan få långtgående konsekvenser för såväl tryggheten som gemenskapen i en bostadsrättsförening. I dessa tider när otryggheten i bostadsområden ökar och regeringen vill ta krafttag mot gängkriminaliteten, att då gå vidare med ett förslag som detta är oansvarigt och direkt kontraproduktivt. Min förhoppning är att regeringen och riksdagen inte är så naiva att man genomför utredningens förslag, säger Johan Nyhus.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 677 000 medlemmar
  • ca 4 100 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kontakter

  • Johan Nyhus
    Johan Nyhus
    Licens:
    Medieanvändning
    Filformat:
    .jpg
    Upphovsrätt:
    Fri användningsrätt inom HSBs verksamhetsområden avseende kommunikation i reklam- och informationssammanhang. Internt och externt samt i HSBs sociala mediekanaler. Bilderna får ej överlåtas till tredje part.
    Storlek:
    3750 x 2501, 1,71 MB
    Ladda ner