Gå direkt till innehåll
Över fyra miljoner sopnedkast öppnas igen

Pressmeddelande -

Över fyra miljoner sopnedkast öppnas igen

HSB genomför Sveriges största hållbarhetssatsning. 

Med en helt ny sorteringsteknologi kan fastigheternas sopnedkast bli lösningen på framtidens källsortering och återvinning. Samtliga 4 291 434 sopnedkast kommer dessutom utrustas med skovelhjul som försörjer fastigheten med energi.

Det som tidigare ansågs höra till gårdagens sophantering kommer nu till heders igen. Och det är HSB som en gång uppfann sopnedkasten som nu gör en ny storsatsning på källsortering och hållbar återvinning.

–Vi kommer successivt att öppna sopnedkasten i takt med att den nya sorteringsteknologin kommer på plats i fastigheterna, säger Ann Grönkvist, Återvinningsansvarig på HSB i Silldal, det är en satsning som kommer att omfatta samtliga våra fastigheter i Sverige och berör i stort sett alla våra 600 000 medlemmar.

Soppåsarna som placeras i de nyöppnade sopnedkasten kommer att sorteras automatiskt i det nya systemet. Organiskt material går till kompost, medan metall och plast går till återvinning, och allt sker i sekundsnabb selekteringsprocess i fastigheternas källarplan. På så vis undviker man den mänskliga faktorn och felsortering.

Tack vare lätta skovlar i rörsystemen skapas dessutom energi som täcker fastighetens energibehov med upp till 65 %, räknat på standardkonsumtion. Dessa karbonskovlar som faktiskt är tillverkade i lokalodlad bark är en patenterad svensk uppfinning utvecklad på Utvecklingscentrum UC. Men har systemet då ingen baksida?

–Jo, vi har upptäckt att den tunga konsumtionen av tacos på fredagar i många svenska hushåll ger sopor som sätter igen skovelbladen, säger fastighetsskötare Jean Chalapeñeau som varit ansvarig för fyra testfastigheter i brf Krattan, det kan vara de starka såserna som kladdar fast och vi får ett maracas-liknade ljud i fastigheten.

Detta har man löst genom ett rullande taco-schema och med mer omväxlande fredagsmenyer. Något som inte varit helt populärt bland Jönköpingsborna. Men Jean Chalapeñeau hävdar ändå att det positiva överväger.

–Självklart måste vi satsa mer på hållbarhet, fortsätter han. Med de nya sopnedkasten får vi enklare sortering och en elnota som är knappt hälften av det vi tidigare haft. I nästa generation sopnedkast testas nu också ett högteknologiskt membran som monteras i källarplanet, likt en studsmatta, som då får soporna att fara upp och ned flera gånger. Ett system som ännu är på utvecklingsstadiet, men som på sikt kan generera överskottsenergi till hela stadsdelar.

Läs mer om framtidens hållbara boende på hsb.se

Ämnen

Kategorier


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 600 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 29 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden