Gå direkt till innehåll
Rapport: Allt fler unga vuxna hindras köpa bostad

Pressmeddelande -

Rapport: Allt fler unga vuxna hindras köpa bostad

Inkomsterna har ökat, skatterna sänkts, men möjligheterna att köpa en bostad har minskat för unga hushåll de senaste tio åren. 2005 kunde en klar majoritet av de undersökta unga typhushållen köpa en bostad, klara den löpande boendekostnaden och undvika lån utan säkerhet. Tio år senare räcker inte insatsen till bottenlån för något av hushållen och allt fler tvingas ta dyra blancolån för att alls kunna köpa en bostad. Det visar en rapport som analysföretaget Prognoscentret tagit fram på uppdrag av HSB.

– Det är ironiskt att många unga har fått det bättre ekonomiskt de senaste åren, men samtidigt är det svårare än på väldigt länge att köpa en egen bostad. Även om bolånetak och amorteringskrav kunde motiveras för att minska hushållens skuldsättning har det också hindrat många unga att hitta ett eget hem. Nu krävs politiska satsningar så att vi kan vända den utvecklingen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Rapporten ”Det var bättre förr - Ungas förutsättningar på bostadsköparmarknaden 2005–2015” har följt två hushåll under tio år som vill köpa bostadsrätt i 20 större kommuner. De två hushållen är en hemmaboende 23-åring och ett 27-årigt par som bor i hyresrätt men vill köpa bostadsrätt. 23-åringen arbetar, vill köpa en etta på 30 kvm och har inget sparat kapital. Det 27-åriga paret arbetar respektive studerar, vill köpa en tvåa på 45 kvm och har 60 000 i sparat kapital.

Stor ökning av dyra blancolån för 23-åringen
Under 2005 tvingades 23-åringen ta lån utan säkerhet överstigande 100 000 kr i 1 av 20 kommuner. Tio år senare har siffran stigit till 11 av 20 kommuner.

2005 klarade 23-åringen bankernas inkomstkrav för bostadslån i 16 av 20 kommuner. 2015 har andelen sjunkit till 14 av 20 kommuner.

Insatsen räcker inte längre för det 27-åriga paret i någon kommun
2005 kunde paret låna hela beloppet till bottenlån i 17 av 20 kommuner. Tio år senare är det inte möjligt i någon kommun.

Under 2005 behövde inte paret ta lån utan säkerhet överstigande 100 000 kr per person i någon av kommunerna. 2015 har siffran stigit något till 2 kommuner.

Stimulera sparandekulturen
– Rapporten visar att regeringen behöver en långsiktig politik för ett högt bostadsbyggande. Det är trots allt bristen som drivit upp priserna. Men vi behöver också få fart på det långsiktiga sparandet. Ett avdragsgillt bosparande är en bra balans mot bolånetak och amorterings­kravet. Det skulle göra det möjligt för fler att efterfråga ett eget boende, säger Anders Lago.

Ämnen

Kategorier


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 600 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 29 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kontakter

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Relaterat innehåll

Anders Lago, förbundsordförande HSB

Kommentar från HSB: "Skärpt amorteringskrav nytt hinder för unga i storstäderna"

En skärpning av amorteringskravet gör det ännu svårare för unga och unga familjer att hitta ett eget hem. Beräkningar visar att möjligheterna för 20-30-åringar att efterfråga nyproducerade ettor på Stockholms billigaste marknader halveras med det skärpta kravet. Tillsammans med bolånetak och det tidigare amorteringskravet höjs nu trösklarna ytterligare, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden