Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Regeringen måste omedelbart hindra att finanskrisen sprider sig till bostads- och fastighetsbranschen

Finanskris och kris i banksystemet leder erfarenhetsmässigt till motsvarande problem i bostads- och fastighetsbranschen som i sin tur kan leda till stoppat byggande, konkurser bland bygg- och fastighetsbolag samt arbetslöshet i byggbranschen som följd. Just nu råder en mycket stor osäkerhet bland köpare och säljare av småhus och bostadsrätter. Bankerna har bara på någon vecka stramat åt utlåningen rejält bl a genom att kräva att den som söker lån för att köpany bostad måste, för att beviljas lån, ha hög inkomst och att den bostad man lämnar måste vara såld. Bankernas agerande kan, i värsta fall, vara inledning på en mycket svår fastighetskris med långtgående effekter för hela samhället. Att just nu riskera att bostadsmarknaden dör förvärrar dock bara finanskrisen och därför är det mycket angeläget att regeringen ingriper. Världens regeringar har redan fattat långtgående beslut när det gäller att tillhandahålla bankgarantier. Motsvarande beslut behöver nu snabbtfattas för att motverka en annalkande kris på bostadsmarknaden. När det gäller bostadsmarknaden är den till skillnad från finansmarknaden nationell. Det behövs inga internationella överenskommelser om gemensamma ageranden från regeringarna. Den svenska regeringen kan agera direkt genom att vidta åtgärder som har betydelse för bygg- och fastighetsmarkanden i Sverige.

En eventuell kris på bostadsmarknaden i Sverige måste förhindras innan den uppstår så att det inte blir ett stopp för köp och försäljningar av bostäder p g a att alla avvaktar utvecklingen. Det skulle i sin tur leda till att byggandet stoppas med konkurser för bygg- och fastighetsbolag och att sysselsättningenför stora delar avbyggbranschen hotas. Detta är inget scenario som ärorealistiskt.Ingen kunde för några veckor sedan förvänta en världsomspännandefinanskris och nu är det följdverkningarnaav denna somkan fåoväntade proportioner om inte åtgärder vidtas för att motverka en sådan utveckling. I färskt minne finns också tidigare bank- och finanskris i Sverige som i början av 90-talet slog ut stora delar av bygg - och fastighetsmarknaden i Sverige.

Från samhällets utgångspunkt handlar det inte bara om att rädda bygg- och fastighetsmarknaden. Det finns en underliggande mycket stor brist på bostäder på tillväxtorter i Sverige, framför allt i storstäderna. Under många år har bostadsbyggandet i Sverige varit mycket lågt i förhållande till behovet. Runt millenniumskiftet var bostadsbyggandet det lägsta på över hundra år och definitivt det lägsta jämfört med andra länder inom EU. De allra senaste åren har en uppgång skett till följd av vi i Sverige haft gynnsamma förutsättningar i form av en historiskt låg ränta i kombination med en lång och stadig högkonjunktur. Men fortfarande har Sverige haft ett bostadsbyggande som är ungefär hälften av vad som byggts i våra nordiska grannländer om man tar hänsyn till ländernas befolkningsmässiga storlekar.

Ett stopp för bostads byggandetp g a marknadens reaktioner på finanskrisenär alltid allvarligt för samhället men situationen är extra allvarlig just nu när alla som är födda i slutet av 80-talet står i begrepp att flytta hemifrån. Det handlar om mycket stora åldersgrupper, näst intill lika stora åldersgrupper som "40-talisterna" som måste få sinframtida bostadsfråga löst. Samhällsekonomiskt är det också mycket viktigt att bostadsmarknaden fungerarför att kunna sätta fart på tillväxten på de orterdär en sådan är möjlig och för att behålla Sveriges konkurrenskraft.

Vår bedömning är att regeringeni samråd med hela bygg- och bostadsmarknaden måste sätta in ett kraftfullt krispaket för attmarknaden för köp och försäljningar av bostäder ska fungera på normalt sätt igen. Dessutom måste bankerna släppa på sina kreditrestriktioner för att inte på sikt ännu mer förvärra sin egen situation.

Regeringen bör enligt vår mening omedelbart göra följande:

  • slopa byggmomsen
  • avskaffa"flyttskatten"
  • inför ett kraftfullt KLOT-paket (Klimat - och ROT-program) för all nyproduktion och ombyggnad av bostäder

I ett läge där det inte finns förutsättning att producera bostädertill en kostnadsom kan efterfrågas på marknaden blir byggmomsen kontraproduktiv och staten får inte in några intäkter från skatten."Flyttskatten", den nya reavinstskatt, som infördesav regeringen i samband med reformen av fastighetsskattenutgör ett stort hinder när det gäller att upprätthålla en rörlighet på bostadsmarknaden. Den skapar nu inlåsningseffekter genom att många spekulanter på nyasmåhus eller bostadsrätter avstår från att köpa eftersom man då utlöser en reavinstskatt. ROT-program är en vedertagen politik från statsmakterna som använts många gånger tidigaresom en arbetsmarknadspolitisk åtgärd i lågkonjunkturer, men som också har positiva effekter för att upprätthålla byggverksamheten på bostadsmarknaden. Ett nytt sådant program bör sättas in nu, i form av ett investeringsbidrag till bostadsbyggande och ett skatteavdragför om- och tillbyggnad. Om sådana stimulanser utformas så attman bygger klimatsmarta bostäder och genomför ombyggnader som leder till energibesparingar bidrar man också till att uppnå klimatmålen.

Vi vill understryka att dessa åtgärder inte ska betraktas som krav på en återgång tilltidigare bostadspolitik medett permanent och omfattande subventionssystem. Vi menar dock attdet akuta läget kräver akuta och omedelbara insatser från samhällets sida för att korrigera bristerpå marknaden till följd av bank- och fastighetskrisen. Här bör också påminnas om att bostadssektorn idag netto betalar in i storleksordningen68 miljarder årligen kr till statskassan

Ämnen

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden