Följ HSB Riksförbund

Sverige missar klimatmålet utan energioptimering av landets bostäder

Pressmeddelande   •   Apr 20, 2010 10:07 CEST

-Det är tyvärr mycket svårt att få lönsamhet vid ombyggnad av rekordårens bostäder. Bristen på stödsystem för energieffektiv renovering av bostäder gör att Sverige inte kan uppnå sina egna klimatmål. Det har Energieffektiviseringsutredningen och en rad forskare redan konstaterat. HSB har sedan länge arbetat för att uppmärksamma frågan, och föreslår ett klimatanpassat ROT-avdrag, kallat KLOT, som ska kunna användas av alla fastighetsägare som vill bygga om och klimatanpassa sina fastigheter. Med tanke på frågans betydelse är det märkligt att våra politiker inte har lanserat ett sådant förslag.  Nuvarande ROT-avdrag har ingen klimatprofil och leder ofta till ombyggnader som tvärtom ökar energianvändningen.

Det sade Charlotte Axelsson, VD, HSB Stockholm när hon på tisdagen deltog på  ”Rework miljonprogrammet”- ett seminarium som arrangerades av Tällberg Foundation och Energimyndigheten.

-Av ”rekordårens”  lägenheter d v s de lägenheter som byggdes från 1961 till 1975 finns ca 850 000 kvar idag. Av dessa har 650 000 lägenheter varken renoverats eller rustats upp. Det är lägenheter som inte på långt när tillgodoser dagens krav på en effektiv energianvändning. Med tiden blir också behoven av upprustning allt mer akut och kommer att kosta ännu mer pengar. Jag förstår att man inte vinner några val på fastighetsfrågor, men faktum kvarstår att något måste göras åt situationen och att detta är en nödvändighet om vi ska klara klimatmålen, sade Charlotte Axelsson

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.