Gå direkt till innehåll
Tidningen Hemma i HSB manar läsarna till upprop om ökat bostadsbyggande

Pressmeddelande -

Tidningen Hemma i HSB manar läsarna till upprop om ökat bostadsbyggande

I det nummer av tidningen Hemma i HSB, som kommer ut i dagarna till närmare 440000 medlemshushåll uppmanas läsarna att via ett upprop ställa krav på regeringen om omedelbara åtgärder för att underlätta bostadsbyggandet

- För ett par månader sedan trodde ingen på en världsomspännande finanskris. Nu är den här och vi minns hur finanskrisen i början på 90-talet slog ut stora delar av den svenska bygg- och fastighetsbranschen. Vi bör till varje pris förhindra att det upprepas. Vi kräver snabba insatser från samhällets sida. Det är inte minst viktigt för alla våra bosparande medlemmar. Det säger Kent-Olof Stigh, ordförande för HSB Riksförbund som hoppas på en stor uppslutning på uppropet.

I en skrivelse till finansminister Anders Borg och finansmarknadsminister Mats Odell har HSB redan krävt att regeringen sätter in ett kraftfullt krispaket för att undvika kollaps i bostadsbyggandet. Fram till och med år 2009 kommer byggandet av nya bostäder att rasa med hela 40 procent, enligt Boverkets senaste siffror. Det betyder 16 000 färre påbörjade bostäder jämfört med 2006.

Dagens osäkra finansiella läge gör dock prognosen mycket osäker. Om ingenting görs befarar HSB att nedgången blir betydligt värre. Det här är naturligtvis illavarslande för folk i byggbranschen. Men också för alla de, ofta unga människor, som nu och de närmaste åren söker bostad. Många är HSB-medlemmar utan egen bostad.

Slopa byggmomsen och ta bort flyttskatten! Byggmomsen bör tas bort tillfälligt, anser HSB eftersom staten ändå inte får några momsintäkter om det inte bygga bostäder. HSB vill också att »flyttskatten« avvecklas. När fastighetsskatten ändrades, begränsades samtidigt möjligheterna att få uppskov med att betala reavinstskatt för den som säljer en bostad. Det handlar i praktiken om en ny skatt .

- Man har infört en »flyttskatt« som är ett hinder för rörligheten på bostadsmarknaden, säger Kent-Olof Stigh.

En undersökning som HSB har låtit göra visar att många tvekar över att flytta, delvis på grund av denna nya skatt.

ROT-avdrag räcker inte - inför KLOT!

Skattelättnader vid reparation-, om- och tillbyggnad, så kallade ROT-avdrag, som regeringen infört är bra anser HSB, men detta avdrag som enbart går till enskilda hushåll påverkar inte nyproduktionen av bostäder. HSB har dessutom krävt att regeringen inför ett KLOT-avdrag till fastighetsägare som skulle innebära rejäla skattelättnader för miljösmarta ombyggnader eller ombyggnader som ökar tillgängligheten.

Ämnen

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden