Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Umeå och Höganäs toppar HSBs Bostadsindex 2014

HSB presenterar i dag sitt bostadsindex och i toppen hamnar Umeå och Höganäs. Kommunerna har brist på bostadsmarknaden i dagsläget, men har bland annat ett relativt högt planerat byggande och uppdaterade riktlinjer för bostadsförsörjningen. HSBs Bostadsindex omfattar i år 70 tillväxtkommuner i landet och bedömer kommunerna efter hur de arbetar för att motverka bostadsbristen.

– Kommunerna är på rätt väg med ett ökat bostadsbyggande, men det är fortfarande alldeles för lågt och bostadsbristen blir allt svårare. Tillväxten i landet hämmas när företag inte kan rekrytera personal på grund av problemen på bostadsmarknaden, säger Anders Lago, ordförande HSB Riksförbund.

Det råder nu brist på bostäder i 155 av landets 290 kommuner. Och i 139 av dessa ökar dessutom behovet av bostäder genom inflyttning till kommunen. Även i kommuner där det totalt sett råder balans på bostadsmarknaden, är det ofta brist på bostäder i stadskärnorna eller på bostäder som är lämpliga för unga.

– Det är anmärkningsvärt att storstadskommunerna fortfarande inte kommer bättre till i vår ranking. Det leder till att ännu fler unga vuxna tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar mot sin vilja. Och drömmen om jobbet och studierna i storstan går i kras när bristen på bostäder blir allt värre, säger Anders Lago.

I HSBs bostadsindex fördelas poäng baserat på planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning. Sedan förra året baseras indexet på situationen under den senaste femårsperioden.

Umeå får i år högst poäng med 12 poäng av 16 möjliga, följt av Höganäs med 11,8 poäng.

– Indexet ger en fingervisning om kommunernas arbete med bostadsfrågor. Med vårt bostadsindex vill vi hålla igång en aktiv diskussion i varje kommun om hur man kan öka planberedskapen och få fram fler byggrätter, säger Anders Lago.

Om HSBs Bostadsindex

HSBs bostadsindex väger samman fyra parametrar av relevans för bostadsmarknaden. Underlaget baseras på Boverkets fem senaste bostadsmarknadsenkäter (2010-2014) som besvarats av i stort sett samtliga kommuner i landet.

HSBs bostadsindex omfattar de 70 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 3,0 personer per 1000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott eller med ett lägre flyttnetto omfattas inte.


Läs mer om poängsättning och se resultat för samtliga kommuner här.

För mer information, kontakta:
André Johansson, Presschef, 070-549 64 04, andre.johansson@hsb.se

Ämnen

Kategorier


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 548 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 31 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.


Kontakter

André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden