Följ HSB Riksförbund

Vilka vinner tävlingen om mest energieffektiva tvättstugan?

Pressmeddelande   •   Okt 22, 2013 15:30 CEST

På Fastighetsbranschens Energidagar på Garnisonen konferens i Stockholm, den 24/10 kl 16.30, koras vinnarna av tekniktävlingen för energieffektiv torkutrustning*. Priset delas ut för att påskynda utvecklingen av energieffektivare tvättstugor i flerfamiljshus. Tekniktävlingen vill bidra till att vi går mot ett grönare Sverige och tar hänsyn till alla komponenter som drar energi, även de osynliga.

–  Tvättstugan är den vita fläcken på energikartan. Det har slösats mycket energi på torkningen i onödan. Som teknikläget ser ut idag kan det vara ekonomiskt lönsamt att byta ut en helt ny maskin mot en mer energisnål, säger Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund och prisutdelare. 

Det är Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, BeBo, som tagit initiativ till tävlingen. Bidragen är indelade i fyra grupper: Energieffektivaste, billigaste, snabbaste och servicevänligaste torkningsprocessen. 

–  Bebo genomför tävlingen eftersom det är tydligt att tvättstugor och dess utrustning är en kvarglömd post som inte tas med vid energideklarationen. Idag saknas energiklassning på dessa vitvaror, vilket försvårar möjligheten att göra ett rationellt val för konsumenten. Vi rekommenderar att man ska begära att leverantören redovisar vilken energiklassning utrustningen har, trots att EU inte kräver detta ännu, säger Roland Jonsson. 

*Tävlingen utvärderas efter följande kriterier:

·  Energieffektivaste torkningen (minst kWh)

·  Billigaste torkningen per cykel (energi x kostnad för energin)

·  Snabbaste torkningen mätt i minuter/timmar

·  Servicevänlighet torkningsutrustningen (drift och underhåll)

Här kan ni läsa mer om tävlingen. 

För mer information, kontakta:

Roland Jonsson, energichef på HSB Riksförbund, 072-740 89 60


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 548 000 medlemmar
  • ca 3 900 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 31 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.