Följ HSB Riksförbund

Vinnare av Årets HSB-projekt 2009-2010: Brf Valö Fyr, HSB Göteborg

Pressmeddelande   •   Maj 19, 2011 11:35 CEST

HSB Göteborg med projektet Brf Valö Fyr har utsetts till vinnare i tävlingen årets HSB-projekt 2009-2010.  Det är en arkitekturtävling inom HSB där de regionala HSB-föreningarna nominerar förslagen. Priset har delats ut på HSBs förbundsstämma i Stockholm den 19 maj.

Juryns motivering:

Här har ett område med moderna bostäder formats utifrån äldre tiders bebyggelsekultur, präglat av återhållsamhet och anpassning till naturen.

Husens volymer och placering optimerar terränganpassning och förenar utsikt med avskildhet för varje bostad. Uteplatser och parkeringar är integrerade med helheten. Interiören har välstuderade rumsproportioner, samband, materialitet och ljusinsläpp. Byggprocessen har ställt krav på öppenhet gentemot blivande boende. Ambitionen att i samarbete med forskare utvärdera vald konstruktion är värd att uppmärksamma. Resultatet är ett bostadsområde med ovanlig kvalitet i idé och genomförande.

Brf Valö Fyr har byggts på ett bergsparti i västläge mellan hav och strandängar. Området är ett tydligt blickfång för båttrafik som angör Göteborg, utsikten åt väster är storslagen. I fronten ligger hamninloppet med Älvsborgs fästning.

Arkitekt: Anders Landström, Landström Arkitekter