Gå direkt till innehåll
Vinnare av Årets HSB-projekt 2009-2010:  Brf Valö Fyr, HSB Göteborg

Pressmeddelande -

Vinnare av Årets HSB-projekt 2009-2010: Brf Valö Fyr, HSB Göteborg

HSB Göteborg med projektet Brf Valö Fyr har utsetts till vinnare i tävlingen årets HSB-projekt 2009-2010.  Det är en arkitekturtävling inom HSB där de regionala HSB-föreningarna nominerar förslagen. Priset har delats ut på HSBs förbundsstämma i Stockholm den 19 maj.

Juryns motivering:

Här har ett område med moderna bostäder formats utifrån äldre tiders bebyggelsekultur, präglat av återhållsamhet och anpassning till naturen.

Husens volymer och placering optimerar terränganpassning och förenar utsikt med avskildhet för varje bostad. Uteplatser och parkeringar är integrerade med helheten. Interiören har välstuderade rumsproportioner, samband, materialitet och ljusinsläpp. Byggprocessen har ställt krav på öppenhet gentemot blivande boende. Ambitionen att i samarbete med forskare utvärdera vald konstruktion är värd att uppmärksamma. Resultatet är ett bostadsområde med ovanlig kvalitet i idé och genomförande.

Brf Valö Fyr har byggts på ett bergsparti i västläge mellan hav och strandängar. Området är ett tydligt blickfång för båttrafik som angör Göteborg, utsikten åt väster är storslagen. I fronten ligger hamninloppet med Älvsborgs fästning.

Arkitekt: Anders Landström, Landström Arkitekter

Ämnen

Taggar


Presskontakt

Maria Lyckesjö

Maria Lyckesjö

Presskontakt pressekreterare 070-771 43 00
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 670 000 medlemmar
ca 4 000 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm