Gå direkt till innehåll
HSBs Jurister svarar på de vanligaste bostadsrättsjuridiska frågorna nr. 6.

Blogginlägg -

HSBs Jurister svarar på de vanligaste bostadsrättsjuridiska frågorna nr. 6.

Genom åren har det kommit in många olika frågor till våra telefonjourer. Vissa frågor är unika och andra är mer vanligt förekommande. Lucas Rehn, fastighetsjurist på HSB Riksförbund, kommer därför under hösten att svara på de vanligaste juridiska frågor som uppkommer i en bostadsrättsförening.

Har du en fråga som du vill ha svar på kan du ställa den i kommentarsfältet så kanske våra jurister kan svara på den till nästa veckas inlägg med vanliga frågor. Som vanligt finns all information i detta blogginlägg som pdf som finn längst ner på sidan.  

Min bostadsförening vill säga upp min garageplats. Får de göra det och hur går det i så fall till?

Det beror på med vilken typ av nyttjanderätt du innehar din garageplats. Om garageplatsen inte är upplåten som en del av bostadsrätten omfattas den oftast av ett lokalhyresavtal. I så fall är 12 kap. jordabalken tillämplig på denna upplåtelse. Uppsägningen måste ske skriftligen.

En lokalhyresgäst har ett indirekt besittningsskydd. Således kan bostadsrättsföreningen säga upp avtalet att upphöra men riskerar att bli skadeståndsskyldig gentemot lokalhyresgästen.

HSBs jurister hjälper ofta föreningen att granska garageavtal och i vissa fall även att säga upp dessa. Vi vet att det är ett snårigt regelverk som ligger bakom lokalhyror och när det handlar om lokalhyresavtal rekommenderar vi alltid att ta juridisk hjälp.

Min bostadsrättsförening vill säga upp min parkeringsplats. Får de göra det och hur går det i så fall till?

Till skillnad från garage rör det sig inte om hyra när det är fråga om parkeringsplatser utomhus. Om ersättning utgår för parkeringsplatsen är det istället reglerna i jordabalken om lägenhetsarrende som tillämpas. Det är fritt att avtala om uppsägningstid i dessa avtal. Om inget har avtalats ska uppsägning ske senast sex månader innan den 14 mars (fardagen).

Vem bestämmer vem som ska få en parkeringsplats i bostadsrättsföreningen?

Styrelsen sköter den löpande förvaltningen i bostadsrättsföreningen och handlägger därför ärenden kring parkeringsplatser. Vanligtvis har bostadsrättsföreningen en policy kring parkeringsplatser. Ofta finns en intern kö för att parkeringsplatser ska bli fördelade korrekt med beaktande av likhetsprincipen. 

HSBs jurister kan hjälpa er förening

Medlemmar i HSB kan kostnadsfritt kontakta HSBs medlemsrådgivning för generell juridisk rådgivning. Ring 0771 472 472.

HSBs jurister kan även bistå er bostadsrättsförening med specifik rådgivning mot löpande räkning. Klicka här för att veta mer. Tillsammans går vi igenom ert ärende för att se vilket stöd ni behöver.

Ämnen

Kontakter

Kawa Zolfagary

Kawa Zolfagary

Presskontakt Pressekreterare HSB Riksförbund 072-205 59 62
André Johansson

André Johansson

Presskontakt Marknads- och kommunikationschef HSB Riksförbund 070-5496404

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst HSB Riksförbund 010-4420306

Relaterat innehåll

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden