Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Underhållsansvar för bostadsrättshavare respektive hyresgäst

Underhållsansvar för bostadsrättshavare respektive hyresgäst

Som bostadsrättshavare har man ett ansvar för underhållet i sin lägenhet. Men hur ser det ut för en hyresgäst? Många bostadsrättsföreningar har även hyresgäster boende i sin förening och har skyldigheter som hyresvärd gentemot dessa. I veckans blogginlägg går vi närmare in på vad det är för skillnader i underhållsansvaret för de två olika grupperna.

Ansvar för dagvattenrelaterade skador

Ansvar för dagvattenrelaterade skador

En av de mest förekommande utmaningarna för bostadsrättsföreningar är hanteringen av vattenskador. Och med dagvatten som en potentiell källa till skador på fastigheter, är det viktigt att förstå det juridiska ansvaret som är kopplat till sådana händelser. Hur ser egentligen ansvarsfördelningen för hantering av dagvattensystem ut?

Susanne Bergh, ny vd för HSB Riksförbund

Susanne Bergh ny vd på HSB Riksförbund

HSBs förbundsstyrelse har utsett Susanne Bergh till vd för HSB Riksförbund. Susanne Bergh har en lång karriär i ledande chefspositioner på Länsförsäkringar AB, där hon ingått i koncernledningen.

Rätt till ersättning vid uppsägning av lokalhyresavtal

Rätt till ersättning vid uppsägning av lokalhyresavtal

Vad gäller egentligen när fastighetsägaren säger upp ett lokalhyresavtal? Har hyresgästen rätt till ersättning? Här utreder vi svar på de vanligaste frågorna gällande rätt till ersättning vid uppsägning av lokalhyresavtal.

I HSB brf Regnbågen i Jönköping odlar de boende tillsammans.

Låt outnyttjade källarutrymmen bli grogrund för grönsaker och minskad ensamhet

Svenskarnas odlingsintresse blomstrar, och gemensamma odlingar blir ett allt vanligare inslag i våra städer. Hydroponi är tekniken som möjliggör jordlös odling i vatten – inomhus, året om. I forskningsarenan HSB Living Lab har man visat att hydroponisk odling ger både ekonomiska och klimatmässiga fördelar – och minskar ensamheten.

Besvara motioner är en bra idé

Besvara motioner är en bra idé

Snart börjar kanske några motioner till den kommande årsstämman att dimpa ner i styrelsens brevlåda eller via mejl. Att lämna in en motion till föreningsstämman är ett jättebra sätt för medlemmarna att engagera sig i föreningen. Det är dock inte alltid så lätt för en styrelse att avgöra om de handlingar som kommer in verkligen är en motion som ska tas upp på stämman.

Har hyresvärden rätt att komma in i min lägenhet?

Har hyresvärden rätt att komma in i min lägenhet?

Innehar man en hyresrätt disponerar man i princip exklusivt över denna. Det händer dock att hyresvärden behöver komma in i lägenheten för att exempelvis utföra arbete. Men har hyresvärden rätt att kräva att få komma in i en hyresrätt? Och vad händer om hyresgästen vägrar släppa in hyresvärden?

Bostadsrättsföreningens ansvar för skyddsrum

Bostadsrättsföreningens ansvar för skyddsrum

Även om det i dagsläget inte finns ett överhängande hot om krig i Sverige är det med tanke på världsläget och den svenska överbefälhavarens uttalande i veckan ändå bra att förbereda sig så gott det går. De senaste åren har stora satsningar gjorts på det svenska försvaret för att stärka Sveriges säkerhet. Det är dock viktigt att satsningar görs på alla nivåer.

Airbnb - en annan form av andrahandsuthyrning?

Airbnb - en annan form av andrahandsuthyrning?

På senare år har det blivit alltmer vanligt att bostadsrättshavare hyr ut sina lägenheter via tjänster som till exempel Airbnb. Uthyrningarna är ofta korta och tillfälliga samt riktar sig mot nya andrahandshyresgäster vid varje nytt uthyrningstillfälle. Vad gäller då för Airbnb och vad kan styrelsen göra om de upptäcker att en bostadsrättshavare hyr ut via Airbnb eller en liknande tjänst?

Vilka avgifter får en bostadsrättsförening ta?

Vilka avgifter får en bostadsrättsförening ta?

En bostadsrättsförening får endast ta ut en avgift från sina medlemmar om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Men vilka avgifter får föreningen ta ut av sina medlemmar?

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds och glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren?

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden