Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Höjning av fjärrvärmepriset – vad kan bostadsrättsföreningen göra?

    Höjning av fjärrvärmepriset – vad kan bostadsrättsföreningen göra?

    De allra flesta bostadsrättsföreningar runt om i landet får idag sin uppvärmning från fjärrvärme. Föreningarna tar årligen emot en avisering om prishöjning eller annan förändring av fjärrvärmepriset från sin fjärrvärmeleverantör. De senaste två åren har prishöjningar om i snitt ca 20% skett på fjärrvärmemarknaden. Vad kan föreningen göra om den anser att det aviserade priset är för högt?

  • Kan tidigare brottslighet påverka medlemskapsprövningen?

    Kan tidigare brottslighet påverka medlemskapsprövningen?

    Den pågående våldsvågen har lett till ökad oro, inte minst för människor boende i bostadsrättsföreningar i de utsatta områdena. Med anledning av höstens händelser har antalet frågor kopplade till trygghet, folkbokföringsadress och medlemskap ökat. I det följande går vi igenom en bostadsrättsföreningens möjlighet att säga upp en bostadsrättshavare som har kopplingar till kriminalitet samt hur en st

  • Lägenhetsbyten med kontraktslösa personer i byteskedjan

    Lägenhetsbyten med kontraktslösa personer i byteskedjan

    En hyresgäst som vill byta sin lägenhet mot en annan har möjlighet till det om hen har beaktansvärda skäl för bytet och om bytet kan äga rum utan påtaglig olägenhet för hyresvärden. Vad som anses utgöra beaktansvärda skäl beror på omständigheterna i det enskilda fallet.

  • Underhållsansvar för bostadsrättshavare respektive hyresgäst

    Underhållsansvar för bostadsrättshavare respektive hyresgäst

    Som bostadsrättshavare har man ett ansvar för underhållet i sin lägenhet. Men hur ser det ut för en hyresgäst? Många bostadsrättsföreningar har även hyresgäster boende i sin förening och har skyldigheter som hyresvärd gentemot dessa. I veckans blogginlägg går vi närmare in på vad det är för skillnader i underhållsansvaret för de två olika grupperna.

  • Ansvar för dagvattenrelaterade skador

    Ansvar för dagvattenrelaterade skador

    En av de mest förekommande utmaningarna för bostadsrättsföreningar är hanteringen av vattenskador. Och med dagvatten som en potentiell källa till skador på fastigheter, är det viktigt att förstå det juridiska ansvaret som är kopplat till sådana händelser. Hur ser egentligen ansvarsfördelningen för hantering av dagvattensystem ut?

  • Rätt till ersättning vid uppsägning av lokalhyresavtal

    Rätt till ersättning vid uppsägning av lokalhyresavtal

    Vad gäller egentligen när fastighetsägaren säger upp ett lokalhyresavtal? Har hyresgästen rätt till ersättning? Här utreder vi svar på de vanligaste frågorna gällande rätt till ersättning vid uppsägning av lokalhyresavtal.

  • Besvara motioner är en bra idé

    Besvara motioner är en bra idé

    Snart börjar kanske några motioner till den kommande årsstämman att dimpa ner i styrelsens brevlåda eller via mejl. Att lämna in en motion till föreningsstämman är ett jättebra sätt för medlemmarna att engagera sig i föreningen. Det är dock inte alltid så lätt för en styrelse att avgöra om de handlingar som kommer in verkligen är en motion som ska tas upp på stämman.

  • Har hyresvärden rätt att komma in i min lägenhet?

    Har hyresvärden rätt att komma in i min lägenhet?

    Innehar man en hyresrätt disponerar man i princip exklusivt över denna. Det händer dock att hyresvärden behöver komma in i lägenheten för att exempelvis utföra arbete. Men har hyresvärden rätt att kräva att få komma in i en hyresrätt? Och vad händer om hyresgästen vägrar släppa in hyresvärden?

  • Bostadsrättsföreningens ansvar för skyddsrum

    Bostadsrättsföreningens ansvar för skyddsrum

    Även om det i dagsläget inte finns ett överhängande hot om krig i Sverige är det med tanke på världsläget och den svenska överbefälhavarens uttalande i veckan ändå bra att förbereda sig så gott det går. De senaste åren har stora satsningar gjorts på det svenska försvaret för att stärka Sveriges säkerhet. Det är dock viktigt att satsningar görs på alla nivåer.

  • Airbnb - en annan form av andrahandsuthyrning?

    Airbnb - en annan form av andrahandsuthyrning?

    På senare år har det blivit alltmer vanligt att bostadsrättshavare hyr ut sina lägenheter via tjänster som till exempel Airbnb. Uthyrningarna är ofta korta och tillfälliga samt riktar sig mot nya andrahandshyresgäster vid varje nytt uthyrningstillfälle. Vad gäller då för Airbnb och vad kan styrelsen göra om de upptäcker att en bostadsrättshavare hyr ut via Airbnb eller en liknande tjänst?

  • Vilka avgifter får en bostadsrättsförening ta?

    Vilka avgifter får en bostadsrättsförening ta?

    En bostadsrättsförening får endast ta ut en avgift från sina medlemmar om det framgår av bostadsrättslagen eller av föreningens stadgar. Men vilka avgifter får föreningen ta ut av sina medlemmar?

  • Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

    Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

    Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds och glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren?

Visa mer