Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Vem beslutar om styrelsearvodet?

    Vem beslutar om styrelsearvodet?

    Det börjar bli stämmosäsong och en punkt som ska tas upp på dagordningen är att besluta om arvoden till styrelsens ledamöter. Men vad gäller egentligen? Har styrelseledamöterna rätt till arvode? Och hur stort ska arvodet i så fall vara?

  • Avslag på ansökan om tillstånd för andrahandsupplåtelse på grund av obetald avgift för tidigare andrahandsupplåtelse

    Avslag på ansökan om tillstånd för andrahandsupplåtelse på grund av obetald avgift för tidigare andrahandsupplåtelse

    En bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand om styrelsen eller hyresnämnden ger sitt samtycke. Tillstånd ska beviljas om bostadsrättshavaren har skäl för upplåtelsen och föreningen inte har någon befogad anledning att vägra samtycke. Undantag gäller för juridisk person som äger en lägenhet med bostadsändamål. Den juridiska personen behöver inte ha skäl för andrahandsupplåtelse.

  • Grilla på balkongen inför påsk och sommar - detta bör du tänka på

    Grilla på balkongen inför påsk och sommar - detta bör du tänka på

    Nu när påsken och sommaren närmar sig, ser många fram emot en välförtjänt ledighet med god mat och kanske lite balkonggrillning. Att grilla ute kan verkligen förhöja säsongskänslan, men det finns några viktiga saker att tänka på – både ur ett säkerhets- och störningsperspektiv.

  • Städdag – kan vi ta ut en straffavgift av medlem som inte deltar?

    Städdag – kan vi ta ut en straffavgift av medlem som inte deltar?

    När våren närmar sig börjar de flesta bostadsrättsföreningar att planera för föreningens städdag och då dyker ofta frågan upp hur man ska hantera de medlemmar som inte vill eller kan närvara. En vanlig fråga är om man det är ett krav att närvara samt om det går att ta ut en straffavgift på några hundralappar av de som väljer att inte hjälpa till.

  • Nytt beslut från IMY – har ni råd att göra fel?

    Nytt beslut från IMY – har ni råd att göra fel?

    Ett nytt beslut från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) borde få alla fastighetsägare att stanna upp och fundera: Har vi verkligen full koll på reglerna för kamerabevakning och GDPR? En fastighetsägare fick nyligen en sanktionsavgift på 200 000 kronor för kamerabevakning som ansågs vara i strid med GDPR – ett dyrköpt misstag som enkelt hade kunnat undvikas.

  • Nytt avgörande om det indirekta besittningsskyddet

    Nytt avgörande om det indirekta besittningsskyddet

    Det indirekta besittningsskyddet är av central betydelse när det kommer till lokalhyresavtal. Både för hyresvärd och hyresgäst är det viktigt att förstå det indirekta besittningsskyddet och vilka rättigheter och skyldigheter skyddet medför. Under januari i år kom ett nytt avgörande från Högsta domstolen gällande lokalhyresavtal som sagts upp inför förestående rivning. Vi reder ut rättsläget.

  • Konvertering av lokal till bostadsrätter

    Konvertering av lokal till bostadsrätter

    I och med att efterfrågan på hyreslokaler har sjunkit i många delar av landet har det blivit vanligare med vakanta lokaler. Det kan vara möjligt att omvandla lokalytan till bostäder och upplåta dessa som bostadsrätter. För att konverteringen ska gå rätt till och att problem inte ska uppstå längre fram är det flera rättsliga områden som aktualiseras. Vi reder ut rättsläget och processen.

  • Servitutsavtal – tydliga välformulerade avtal hjälper

    Servitutsavtal – tydliga välformulerade avtal hjälper

    Genom att ha tydliga välformulerade servitutsavtal kan många framtida tolkningsproblem undvikas. Vi reder ut vad servitut innebär, vilka typer av servitut som kan aktualiseras samt hur vi kan hjälpa bostadsrättsföreningar och samfällighetsföreningar som behöver juridiskt stöd i frågor kopplat till servitut.

  • Nya krav på laddinfrastruktur för laddfordon

    Nya krav på laddinfrastruktur för laddfordon

    Från och med den 1 januari 2025 införs ett retroaktivt krav på laddinfrastruktur för byggnader med fler än 20 parkeringsplatser. Dessa åtgärder utgör en del av EU:s nya direktiv för att minska koldioxidutsläppen genom att bland annat främja användandet av elfordon. Vi reder ut innebörden av det nya direktivet och vad det har för betydelse för bostadsrättsföreningar.

  • Nya regler för förpackningsinsamlingen 2027

    Nya regler för förpackningsinsamlingen 2027

    Från och med 2027 träder nya regler i kraft som innebär att fastighetsnära förpackningsinsamling blir obligatorisk. Även om 2027 kan kännas långt fram i tiden är det bra att redan nu börja bekanta sig med begreppet fastighetsnära förpackningsinsamling. I det följande går vi därför igenom vad de nya reglerna innebär och hur en bostadsrättsförening kan förbereda sig på bäst sätt.

Visa mer