Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

IMY:s rapport om kamerabevakning: Vanliga misstag och råd för korrekt tillämpning

IMY:s rapport om kamerabevakning: Vanliga misstag och råd för korrekt tillämpning

Kamerabevakning är en mycket aktuell fråga och allt fler bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och bostadsbolag vill använda det som ett verktyg för att göra sin boendemiljö säkrare. Vi har i tidigare blogginlägg skrivit om förutsättningarna för att bedriva kamerabevakning i flerbostadshus samt vad som kan vara bra att tänka på innan kamerorna sätts upp. Integritetsskyddsmyndigheten presenterade i v

Nytt rättsfall gällande andrahandsupplåtelse av svårsåld bostadsrättslägenhet

Nytt rättsfall gällande andrahandsupplåtelse av svårsåld bostadsrättslägenhet

En bostadsrättsförening som har ställts inför ett juridiskt problem känner säkert till att det ofta inte finns ett uttryckligt svar eller lösning på den specifika situationen i bostadsrättslagen. Praxis är därför ett viktigt komplement till lagstiftningen eftersom det i rättsfall går att utläsa hur lagen ska tolkas och användas. Den 3 november 2023 kom ett intressant beslut från Svea hovrätt (H 10

Vad kan föreningen göra om en lägenhet inte används?

Vad kan föreningen göra om en lägenhet inte används?

Det händer att styrelsen i en bostadsrättsförening misstänker att en lägenhet inte verkar användas av bostadsrättshavaren. Kanske har grannar berättat att bostadsrättshavaren inte längre syns till eller att dålig lukt sprids från lägenheten när ledningar för vatten och avlopp torkar ut. Får en lägenhet stå tom och bör styrelsen agera på något sätt?

Foto: Sveriges Arkitekter 2023. Bild. Fr. v: Jessika Lundgren (vd, HSB Värmland), Henrik Sjöberg (Stadsarkitekt, Karlstads kommun), Anders Tallgren (Ordf, Stadsbyggnadsnämnden, Karlstads kommun), Tobias Olsson (Förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter)

Priset för Årets Arkitekturkommun 2023 går till Karlstad

Den trefaldiga vinnaren Karlstad lyckas kamma hem priset för Årets Arkitekturkommun en fjärde gång och blir vinnaren för år 2023. Karlstad följs tätt av Borås på andraplats och Landskrona på tredje. Det visar en rapport som har tagits fram av Evimetrix på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Vad innebär vanlig och särskild handräckning?

Vad innebär vanlig och särskild handräckning?

Ibland händer det att uppsagda bostadsrättshavare vägrar flytta från sin lägenhet, att bostadsrättshavare gör olovliga ingrepp på föreningens egendom, olovligen tar förråd i anspråk, eller olovligen förvarar egendom i föreningens gemensamma utrymmen. I sådana situationer är det viktigt att föreningen inte agerar själva – hjälp måste tas från Kronofogden. Där kan föreningen bland annat ansöka om va

Betala inte för mycket i tomträttsavgäld

Betala inte för mycket i tomträttsavgäld

Är er bostadsrättsförenings mark upplåten med tomträtt? Då kommer ni förmodligen att få en markant höjning av tomträttsavgälden nästa gång som en ny avgäldsperiod inleds.

De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023

De kan bli Årets Arkitekturkommun 2023

Den 7:e november delas priset ut till den kommun som blir Årets Arkitekturkommun 2023. Redan idag avslöjar vi vilka tio av landets 290 kommuner som har chans att knipa förstaplatsen.

Folkbokföringsadressens betydelse

Folkbokföringsadressens betydelse

Folkbokföringsregistret är ett register innehållande grundläggande personuppgifter så som födelsedatum, namn och bostadsadress om personer boende i Sverige. Dessa uppgifter är av avgörande betydelse för de fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden.

Fågelmatning - en störning?

Fågelmatning - en störning?

Kan fågelmatning utgöra en störning i hyresrättslig mening och kan det i så fall leda till att hyresrätten förverkas? Den frågan prövades i ett nyligen avgjort fall från Svea hovrätt.

Louise Wall, hållbarhetschef HSB

HSBs klimatmål godkända av SBTi

Under 2022 anslöt sig HSB till Science Based Target initiative (SBTi) och nu har våra klimatmål validerats och godkänts. HSBs nya klimatmål omfattar relevanta klimatposter inom hela vår värdekedja, såväl uppströms i vår leverantörskedja och nedströms hos våra boende och bostadsrättsföreningar. Sedan 2022 är HSBs nya övergripande klimatmål att ha nettonoll klimatpåverkan till 2040 i hela värdekedja

Ny rapport: Bostadsunderskott och undermålig infrastruktur hotar Sveriges utveckling

Ny rapport: Bostadsunderskott och undermålig infrastruktur hotar Sveriges utveckling

På uppdrag av Byggföretagen och HSB Riksförbund har professor Göran Cars undersökt hur infrastruktursatsningar påverkar arbetsmarknad och bostadsbyggande. Rapporten "Bostadsbyggande och infrastruktur - den dubbla utmaningen" visar hur viktiga förbättrade pendlingsmöjligheter är för Sveriges utveckling, tillväxt och välfärd.

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden