Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

När är en styrelseledamot jävig och vad innebär det?

När är en styrelseledamot jävig och vad innebär det?

Det är förstås mycket viktigt att besluten i en bostadsrättsförening är objektiva och opartiska. Den som har blivit vald som styrelseledamot i föreningen har fått medlemmarnas förtroende att förvalta föreningens intressen. Detta förtroende är viktigt att vara rädd om. Jävsbestämmelserna kan sägas vara till för att skydda föreningen mot att en styrelseledamot tillgodoser sina intressen på föreninge

Bygglovspliktiga åtgärder – vad gäller?

Bygglovspliktiga åtgärder – vad gäller?

En del åtgärder som bostadsrättshavare önskar göra i anslutning till sin lägenhet kräver att bygglov söks och beviljas innan åtgärden kan vidtas. Låt säga att en bostadsrättshavare önskar uppföra en bygglovspliktig altan utanför sin lägenhet. Räcker det med beviljat bygglov för att få uppföra altanen eller krävs även föreningens tillstånd? Hur står sig bygglovet kontra föreningens tillstånd?

När styrelsen inte agerar

När styrelsen inte agerar

I en bostadsrättsförening har styrelsen stor befogenhet att sköta den löpande förvaltningen. Med detta ansvar följer också en skyldighet att utreda klagomål från enskilda medlemmar. I det här inlägget diskuteras vad medlemmarna kan göra när styrelsen inte i tillräcklig utsträckning hanterar deras klagomål.

Ny rapport: Så skapar vi en mer barnvänlig stad

Ny rapport: Så skapar vi en mer barnvänlig stad

Öka tryggheten i miljonprogrammen, minska biltrafiken i innerstaden, förtäta småhusområden och se till att parker och lekplatser finns på gångavstånd. Det är några åtgärder som skapar en mer barnvänlig stad, enligt en ny rapport gjord av Spacescape på uppdrag av HSB.

Vad kan jag göra åt grannens skällande hund?

Vad kan jag göra åt grannens skällande hund?

Hundar som skäller är en vanlig och naturlig företeelse. Som gäller för alla typer av ljud finns det dock en gräns på vad man kan förväntas stå ut med. Här reder vi ut när en skällande hund kan utgöra en störning och styrelsen bör agera.

Behöver jag föreningens tillstånd för att renovera?

Behöver jag föreningens tillstånd för att renovera?

Det är inte ovanligt att man som bostadsrättshavare ibland vill renovera eller ändra något i sin lägenhet. Kanske vill man göra en så pass stor ändring som att flytta kök eller badrum. Vid den typen av ingrepp krävs normalt sett tillstånd från föreningens styrelse. Här nedan ska vi gå igenom vid vilka situationer en bostadsrättshavare på förhand behöver inhämta föreningens tillstånd vid renovering

Vem äger bostadsrätten? Kan styrelsen tvinga mig att flytta?

Vem äger bostadsrätten? Kan styrelsen tvinga mig att flytta?

När man köper en bostadsrätt är en vanlig missuppfattning att man blir ägare till bostaden, när det som i själva verket händer är att man blir medlem i bostadsrättsföreningen och därmed äger rätten till att bo i bostaden. Om man som bostadsrättshavare missköter sig allvarligt kan bostadsrätten, det vill säga rätten att bo i bostaden, förverkas och man kan tvingas flytta ut.

Vem beslutar om årsavgiften?

Vem beslutar om årsavgiften?

Kan styrelsen i en bostadsrättsförening på egen hand besluta om en plötslig höjning av årsavgiften? Vad händer om jag inte håller med om höjningen?

Varmt väder och poolsäsong!

Varmt väder och poolsäsong!

Sommaren har gjort sitt intåg och det nalkas, förhoppningsvis, varmare väder en tid framöver. I takt med att temperaturen stiger är det naturligt att lusten faller på för att ta sig ett dopp. Men hur fungerar det om man bor i bostadsrätt och vill ha en pool på sin uteplats? Vi förklarar vad som gäller!

Hur ändrar man stadgarna i en bostadsrättsförening?

Hur ändrar man stadgarna i en bostadsrättsförening?

Alla bostadsrättsföreningar måste ha stadgar, vilka inte får stå i strid med bland annat lagen om ekonomiska föreningar. Bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB ska anta HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar. HSB Riksförbund ansvarar för HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar och uppdaterar dessa vid behov med anledning av till exempel nya lagar eller avgöranden. Även om HSB-b

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden