Kamerabevakning
Möjligheten att kamerabevaka ett flerbostadshus finns, men det är viktigt att det sker på rätt sätt. I detta inlägg beskriver vi kortfattat hur reglerna kring kamerabevakning i flerbostadshus fungerar.
Möjligheten att kamerabevaka ett flerbostadshus finns, men det är viktigt att det sker på rätt sätt. I detta inlägg beskriver vi kortfattat hur reglerna kring kamerabevakning i flerbostadshus fungerar.
Enligt 7 kap 17 § bostadsrättslagen får en bostadsrättshavare efter uppsägning frånträda bostadsrätten under tre förutsättningar. Det ska ha fattats ett beslut om en väsentlig avgiftshöjning för bostadsrätten, ett frånträde får inte vara oskäligt mot föreningen eller dess medlemmar och uppsägningen ska ha skett inom tre månader från den dag då bostadsrättshavaren fick kännedom om avgiftshöjnigen.
Gällande vissa frågor är det helt klart att styrelsen ska fatta beslut, såsom höjning av årsavgiften, medlemskapsprövning och ansökan om andrahandsupplåtelse. På samma sätt finns det vissa frågor där det inte råder någon tvekan om att ska beslutas ska fattas på en föreningsstämma, såsom fastställande av resultaträkning och balansräkning, beslut om ansvarsfrihet och val av styrelseledamöter.
Det följer uttryckligen av hyreslagen att en överenskommelse mellan en hyresvärd och en hyresgäst om ett avstående från besittningsskydd måste ske i en handling som är separat från hyresavtalet. Nu har hovrätten slagit fast att om handlingarna undertecknas elektroniskt så måste även undertecknandet av avståendet ske separat.
Ta chansen att ställa en fråga till en HSB Riksförbunds erfarna och kompetenta jurister eller kom med förslag på vad du vill läsa mer om i bloggen!
Bostadsrättslagen är föremål för förändring, efter 1 januari 2023 kommer bostadsrättsföreningar få nya möjligheter att agera mot medlemmar som genomfört tillståndspliktiga åtgärder i sina bostadsrätter utan styrelsens medgivande.
Som medlem i en bostadsrättsförening har man stora möjligheter att påverka sitt boende och hur föreningen förvaltas. Det finns flera olika sätt att engagera sig, så ta chansen att vara med och påverka i bostadsrättsföreningen.
Korta och tillfälliga uthyrningar innebär att flera okända personer rör sig i föreningens hus, vilket kan upplevas som otryggt av andra boende. Det finns även en större risk för slitage på föreningens hus och risk för hyresgäster som inte sköter sig. Vad gäller då för Airbnb och vad kan styrelsen göra om de upptäcker att en bostadsrättshavare hyr ut via Airbnb eller en liknande tjänst?
Innehar man en hyresrätt disponerar man i princip exklusivt över denna. Det händer dock att hyresvärden behöver komma in i lägenheten för att exempelvis utföra arbete. Men har hyresvärden rätt att kräva att få komma in i en hyresrätt? Och vad händer om hyresgästen vägrar släppa in hyresvärden?
De allra flesta är medvetna om att man som bostadsrättshavare har visst ansvar för att hålla lägenheten i gott skick. Detta ansvar delas tillsammans med föreningen, som ansvarar för att hålla föreningens hus i gott skick. Begreppet ”gott skick” återfinns i bostadsrättslagen, men vad innebär det egentligen?
Nu när vi går mot kortare dagar och längre nätter tenderar vi att vilja mysa till det lite extra. Kallare temperaturer, mörkare dagar och nu även stigande elpriser kan tänkas innebära en ökad användning av levande ljus och andra värme- eller myskällor, vilket innebär ökad risk för lägenhetsbränder. Vad kan man göra i bostadsrättsföreningen för att undvika att drabbas av brand?
Den 1 januari 2023 börjar ett flertal lagändringar avseende bostadsrättslagen att gälla. Merparten av lagändringarna tar fokus på nyproduktion av bostadsrätt och innebär bland annat ändringar avseende vad ett förhandsavtal ska innehålla, vilken information förhandstecknaren ska få och att förhandstecknaren ska ha en betänketid.
HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.
HSB är Sveriges största bostadskooperation med:
ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar
HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.
Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden