Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Vad gäller för genomförande av stämmor sedan de nya restriktionerna och rekommendationerna infördes?

Vad gäller för genomförande av stämmor sedan de nya restriktionerna och rekommendationerna infördes?

I och med den ökade smittspridningen av covid-19 finns nya restriktioner och rekommendationer att beakta, vilka trädde i kraft den 12 januari respektive 19 januari 2022. Detta i kombination med att den tillfälliga stämmolagen upphört att gälla väck-er många frågor i bostadsrättsföreningar, särskilt för de som har brutet räkenskapsår och ska genomföra stämmor den närmaste månaden.

Spelar det någon roll om jag eller min sambo äger bostadsrätten?

Spelar det någon roll om jag eller min sambo äger bostadsrätten?

Att flytta ihop med sin partner i en ny bostad är spännande, men i all glädje är det lätt att glömma de juridiska aspekterna av att bo tillsammans. I ett samboförhållande äger vardera partner i regel det som respektive person köper eller får, men i sambolagen finns det undantag för bostad och bohag. Det är därför viktigt att ha koll på vad som gäller.

Förvaring i trapphuset - är det tillåtet?

Förvaring i trapphuset - är det tillåtet?

Vintern är här igen och visst är det tråkigt att behöva ta in en blöt pulka eller barnvagn i lägenheten innan den fått stå och torka någon annanstans? För vissa har trapphuset blivit den perfekta platsen att förvara diverse saker på. Frågan är dock om det är tillåtet att göra så. Hur ska föreningen tänka och agera kring detta?

I HSB Living Lab i Göteborg bor ett 40-tal unga personer. Här testas bland annat olika former av delningslösningar

Ny undersökning: Stort intresse bland unga att leva cirkulärt

Att dela redskap, nyttja en bilpool och köpa mat med kort datum är trender i tiden och att leva cirkulärt har blivit en livsstil för många unga. Begagnade böcker, möbler och växter toppar listan över det som man är mest intresserad av att köpa/sälja/byta. Det visar en undersökning med 1500 personer i storstadsregionerna som HSB låtit göra.

Juletid, ljus och ökad risk för bostadsbrand

Juletid, ljus och ökad risk för bostadsbrand

Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds för glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren?

Susanna Nyhrén och Christofer Boman blir nya regionchefer hos HSB ProjektPartner.

De blir nya regionchefer hos HSB

I samband med omorganisationen hos HSBs nationella nyproduktionsbolag HSB ProjektPartner har två regionchefer rekryterats internt.

Tre bostadsorganisationer vill förlänga undantag kring föreningsstämmor

Tre bostadsorganisationer vill förlänga undantag kring föreningsstämmor

HSB har tillsammans med Riksbyggen och Bostadsrätterna gjort en hemställan till regeringen om förlängning av Lag (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. De tre organisationerna vill fortsatt underlätta genomförandet av föreningsstämmor i bostadsrättsföreningar, bland annat genom att tillåta poströstning, med tanke på coronapandemin.

Vinterväder - vad bör föreningen tänka på?

Vinterväder - vad bör föreningen tänka på?

Nästintill hela landet verkar ha nåtts av det kalla och snöiga vintervädret. Visst är det härligt med lite ljus i mörkret, men med kyla och snö kommer också risk för halka och andra typer av olyckor. Vad har bostadsrättsföreningen egentligen för ansvar när det kommer till att sanda och skotta? Vem ansvarar för halkolyckor på bostadsrättsföreningens område?

Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden