Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Vem ska skotta och sanda?

Vem ska skotta och sanda?

De flesta drömmer nog om en vit vinter. Visst är det härligt med lite ljus i mörkret, men med kyla och snö kommer också risk för halka och andra typer av olyckor. Vad har bostadsrättsföreningen egentligen för ansvar när det kommer till att sanda och skotta? Vem ansvarar för halkolyckor på bostadsrättsföreningens område?

Tänk på dina grannar under nyår!

Tänk på dina grannar under nyår!

Snart är 2022 över och många kommer fira in det nya året med middag och kanske lite fest. Men för oss som bor i bostadsrättsföreningar och som har grannar nära inpå är det viktigt att vi skänker en extra tanke av omsorg till våra grannar. För även om någon vill fira in det nya året sent inpå småtimmarna, är det inte säkert att grannen känner samma entusiasm inför nyårsfirandet.

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds och glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren? God jul!

Ny rapport: Unga vuxna förlorare när bostadsbyggandet faller

Ny rapport: Unga vuxna förlorare när bostadsbyggandet faller

Runt hälften av de som flyttar in i nyproducerade bostäder är mellan 20 och 30 år. Även i den efterföljande flyttkedjan är andelen unga vuxna hög. När bostadsbyggandet faller slår det därför extra hårt mot unga vuxna – vid ett fall på 25 procent går 11 000 unga miste om en bostad. Det visar en ny rapport som Evidens har tagit fram på uppdrag av HSB.

Kamerabevakning

Kamerabevakning

Möjligheten att kamerabevaka ett flerbostadshus finns, men det är viktigt att det sker på rätt sätt. I detta inlägg beskriver vi kortfattat hur reglerna kring kamerabevakning i flerbostadshus fungerar.

Frånträdesrätt vid avgiftshöjning – Vad gäller?

Frånträdesrätt vid avgiftshöjning – Vad gäller?

Enligt 7 kap 17 § bostadsrättslagen får en bostadsrättshavare efter uppsägning frånträda bostadsrätten under tre förutsättningar. Det ska ha fattats ett beslut om en väsentlig avgiftshöjning för bostadsrätten, ett frånträde får inte vara oskäligt mot föreningen eller dess medlemmar och uppsägningen ska ha skett inom tre månader från den dag då bostadsrättshavaren fick kännedom om avgiftshöjnigen.

Lunchseminarium 20/12: Så slår minskat bostadsbyggande mot unga vuxna 

Lunchseminarium 20/12: Så slår minskat bostadsbyggande mot unga vuxna 

Enligt Boverkets senaste prognos dyker byggandet med 25 procent under 2023, medan andra bedömare tror på ett närmast totalt stopp. Hur påverkar det möjligheten för unga vuxna att köpa en egen bostad? Den frågeställningen ligger till grund för en rapport som Evidens har gjort på uppdrag för HSB. HSB Riksförbund bjuder in till ett lunchseminarium då rapportens slutsatser presenteras.

Styrelse- eller stämmobeslut – det är frågan?

Styrelse- eller stämmobeslut – det är frågan?

Gällande vissa frågor är det helt klart att styrelsen ska fatta beslut, såsom höjning av årsavgiften, medlemskapsprövning och ansökan om andrahandsupplåtelse. På samma sätt finns det vissa frågor där det inte råder någon tvekan om att ska beslutas ska fattas på en föreningsstämma, såsom fastställande av resultaträkning och balansräkning, beslut om ansvarsfrihet och val av styrelseledamöter.

Elektronisk signering av hyresavtal och avståenden ska ske i två olika transaktioner

Elektronisk signering av hyresavtal och avståenden ska ske i två olika transaktioner

Det följer uttryckligen av hyreslagen att en överenskommelse mellan en hyresvärd och en hyresgäst om ett avstående från besittningsskydd måste ske i en handling som är separat från hyresavtalet. Nu har hovrätten slagit fast att om handlingarna undertecknas elektroniskt så måste även undertecknandet av avståendet ske separat.

Hushållen har fått ökade utgifter för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. Bild: Johnér

Kraftigt ökade kostnader för el, värme, avfall, vatten och avlopp

Totalkostnaderna för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp har ökat under det senaste året – och gapet mellan kommunerna fortsätter växa. Boende i Mörbylånga, kommunen med högst sammanlagd taxa, betalar i snitt 2 874 kronor i månaden jämfört med 1 718 kronor månaden i Luleå, som har lägst kostnad. Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor i hela landet, visar också på en stor

Fråga fastighetsjuristen!

Fråga fastighetsjuristen!

Ta chansen att ställa en fråga till en HSB Riksförbunds erfarna och kompetenta jurister eller kom med förslag på vad du vill läsa mer om i bloggen!

Nya regler gällande tillståndspliktiga åtgärder i bostadsrätt

Nya regler gällande tillståndspliktiga åtgärder i bostadsrätt

Bostadsrättslagen är föremål för förändring, efter 1 januari 2023 kommer bostadsrättsföreningar få nya möjligheter att agera mot medlemmar som genomfört tillståndspliktiga åtgärder i sina bostadsrätter utan styrelsens medgivande.

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden