Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Så påverkas bostadsrättsföreningar av de lättade restriktionerna

Så påverkas bostadsrättsföreningar av de lättade restriktionerna

Regeringen har en plan för hur och när de restriktioner som har införts under pandemin bör anpassas och helt upphävas. HSBs rekommendation när restriktionerna nu stegvis lättas upp är att fortsätta ta stor hänsyn till risken för smittspridning och att anpassa formen för stämmor därefter, även om föreningarna nu har en större möjlighet att återgå till det normala.

Inneboende eller andrahandshyresgäst?

Inneboende eller andrahandshyresgäst?

En bostadsrättshavare får ha inneboende i sin bostadslägenhet utan att först be styrelsen om lov. Andra regler gäller om bostadsrättshavaren vill upplåta sin bostadslägenhet i andra hand – i så fall krävs alltid styrelsens tillstånd. Ibland kan det dock vara svårt att avgöra om en person är en inneboende eller andrahandshyresgäst.

Har du koll på hur din uteplats är reglerad?

Har du koll på hur din uteplats är reglerad?

Vissa bostadsrättshavare har tillgång till en uteplats i anslutning till lägenheten och många ser säkert uteplatsen som sin att använda efter eget bevåg. Men riktigt så enkelt är det inte. Rätten att använda uteplatser avgörs främst av hur föreningen har reglerat nyttjande av marken. Det har avgörande betydelse om marken är upplåten med bostadsrätt eller inte.

När krävs bygglov?

När krävs bygglov?

​Inför sommarsemestern vill många föreningar uppföra altaner, staket och skärmtak. Andra föreningar kanske står inför ett fönsterbyte eller ett balkonginglasningsprojekt. Oavsett vilken byggnation man står inför bör föreningen fundera kring vilka åtgärder som kräver bygglov.

Allt du behöver veta om det nya förslaget om stärkt skydd för hyresgäster

Allt du behöver veta om det nya förslaget om stärkt skydd för hyresgäster

​Regeringen föreslår att skyddet för hyresgäster bör stärkas på flera sätt. Regeringens förslag är tänkta att bland annat ge hyresgäster ett bättre skydd mot oseriösa hyresvärdar som missköter fastighetens förvaltning och att förbättra hyresgästens möjlighet till nytt hyresavtal när hyreslägenheten har förstörts i exempelvis brand.

Fel i bostadsrätt

Fel i bostadsrätt

Det är tyvärr relativt vanligt att köpare och säljare hamnar i tvist med varandra när det efter köpet visar sig att bostadsrätten är behäftad med fel. Ofta handlar tvisten om huruvida felet är dolt eller inte, men det finns även andra faktorer att ta hänsyn till vid bedömningen om fel i bostadsrätt och eventuell rätt till ersättning.

​Se till att säga upp i rätt tid!

​Se till att säga upp i rätt tid!

Den 30 juni brukar vara brytpunkt för många lokalhyresavtal. Om din bostadsrättsförening, eller du som övrig fastighetsägare, vill ändra villkor i hyresavtalet eller friställa ytor i föreningens fastighet till andra ändamål, måste avtalet sägas upp innan den 30 juni. Annars förlängs hyresavtalet enligt den avtalade förlängningstiden.

Får vi kamerabevaka husets entréer?

Får vi kamerabevaka husets entréer?

Många bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ägnar sig idag åt kamerabevakning och ännu fler kanske har funderat på det. Kamerabevakning kan trots allt vara ett effektivt sätt att skapa en säker och trygg boendemiljö. Ett vanligt önskemål är att kamerabevaka entrén i sitt flerbostadshus – men är det verkligen tillåtet?

​Vilka verktyg har styrelsen att ta till vid bostadsrättshavares slarv med betalning av årsavgiften?

​Vilka verktyg har styrelsen att ta till vid bostadsrättshavares slarv med betalning av årsavgiften?

En av bostadsrättshavarnas viktigaste skyldigheter gentemot bostadsrättsföreningen är att betala årsavgiften i tid. Det finns flera olika sätt på vilka bostadsrättsföreningar kan angripa problemet, men ibland är det svårt att veta vilket sätt som är bäst lämpat i den aktuella situationen. Viktoria Wallin, fastighetsjurist på HSB Riksförbund, redogör för bostadsrättsföreningarnas alternativ.

​Vem ansvarar för vattenskador?

​Vem ansvarar för vattenskador?

Vattenskador kommer aldrig lägligt. En vattenskada kan vara omfattande i sig men kan också leda till oförutsedda och allvarliga följdskador. Det kan bli en dyr historia att reparera deföljdskador som vattenskadan orsakat.

​Coworking i bostadsrättsföreningar

​Coworking i bostadsrättsföreningar

Pandemin har verkligen tvingat fram nya arbetssätt, inte minst i storstäderna. Samtidigt står många föreningar med tomma lokaler på grund av att verksamheter har lagt ner. Tillhör ni en av föreningarna som funderar på att nyttja era tomma lokaler till att skapa coworking-yta för att möta upp de nya arbetssätten? I så fall har ni en hel del att tänka på.

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden