Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Juletid, ljus och ökad risk för bostadsbrand

Juletid, ljus och ökad risk för bostadsbrand

Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds för glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren?

Vinterväder - vad bör föreningen tänka på?

Vinterväder - vad bör föreningen tänka på?

Nästintill hela landet verkar ha nåtts av det kalla och snöiga vintervädret. Visst är det härligt med lite ljus i mörkret, men med kyla och snö kommer också risk för halka och andra typer av olyckor. Vad har bostadsrättsföreningen egentligen för ansvar när det kommer till att sanda och skotta? Vem ansvarar för halkolyckor på bostadsrättsföreningens område?

Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

Nedsättning av årsavgift - hur länge och hur mycket?

En bostadsrättshavare kan i vissa fall ha rätt att få sin årsavgift nedsatt. Så kan exempelvis vara fallet om en bostadsrättsförening åsidosätter sin reparationsskyldighet. Men hur länge bör årsavgiften egentligen sättas ned? Och innebär rätten till nedsättning att hela årsavgiften ska sättas ned till 0?

Vad innebär det att justera ett protokoll?

Vad innebär det att justera ett protokoll?

Som bekant så ska det vid ett styrelsesammanträde alltid föras ett protokoll. Att det är protokollföraren som upprättar och undertecknar protokollet råder det inga tveksamheter kring. Men vad innebär det egentligen att vara justerare?

Giltiga skäl för andrahandsupplåtelse

Giltiga skäl för andrahandsupplåtelse

Visst kan det vara så att man som bostadsrättshavare behöver hyra ut sin lägenhet i andra hand under en period, exempelvis om man ska arbeta eller studera på annan ort. Men när har man egentligen skäl för andrahandsupplåtelse? Får man upplåta sin bostadsrättslägenhet i andra hand för att tjäna några extra slantar? Vi reder ut rättsläget!

Bostadsrättsföreningens ansvar för buller i bostäder

Bostadsrättsföreningens ansvar för buller i bostäder

I en uppmärksammad dom som meddelats tidigare i år har en bostadsrättsförening – och inte en verksamhetsutövare för tunnelbanetrafik – ansetts vara rätt adressat för ett föreläggande om att utreda möjliga åtgärder för att minska stomljud från tunnelbanetrafik i en bostadslägenhet. Hur långtgående är egentligen en bostadsrättsförenings ansvar för buller i bostadslägenheter? Vad bör en styrelse som

HSB-juristen svarar på tre vanliga frågor

HSB-juristen svarar på tre vanliga frågor

HSB är landets största bostadskooperation och vi får dagligen in mängder av frågor från våra medlemmar som rör deras boende och allt som hör boendet till. Vi har under årens lopp samlat på oss en hel del svar på vanliga frågor, och vi tänkte i det här inlägget bjuda på svaret på tre vanliga frågor. Om du är medlem i HSB eller ingår i styrelsen i en HSB-bostadsrättsförening kan ni kontakta oss för

Inomhustemperatur: Så kallt får det vara inomhus och det här kan du göra

Inomhustemperatur: Så kallt får det vara inomhus och det här kan du göra

I takt med att temperaturen sjunker utomhus vill vi spendera mer tid inomhus för att njuta av en varm och behaglig bostad. Men vad finns egentligen för regler angående temperaturen inomhus? Hur många grader bör det vara? Vad kan den boende själv göra och vad har fastighetsägaren för ansvar?

Folkbokföring

Folkbokföring

Folkbokföringsuppgifter är av avgörande betydelse för många fastighetsägare som utreder olovliga andrahandsupplåtelser och andra oriktiga hyresförhållanden. Folkbokföringsuppgifterna utgör ofta stor del av den bevisning som fastighetsägare åberopar för att styrka sina påståenden om ett visst boendeförhållande.

(Nästan) allt du behöver veta om garage- och parkeringsplatser!

(Nästan) allt du behöver veta om garage- och parkeringsplatser!

Tillgång till en garage- eller parkeringsplats är för många ett måste när de letar nytt boende. Frågor och funderingar kring garage- och parkeringsplatser är därför återkommande i en bostadsrättsförening. Vanliga frågor är hur tilldelningen av dessa platser fungerar och hur lång uppsägningstiden är. Gäller samma regler för garageplatser inomhus som för parkeringsplatser utomhus? I det här inlägget

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden