Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Hur höjer man hyran för garage- och parkeringsplatser?

Hur höjer man hyran för garage- och parkeringsplatser?

Stigande räntor och ökade kostnader har fått föreningar runt om i landet att se över sina möjligheter att höja hyror och avgifter för att undvika att föreningens ekonomi drabbas mer än nödvändigt. Frågor och funderingar gällande garage- och parkeringsplatser är återkommande i föreningar inte minst när det kommer till att ta beslut om att höja hyrorna. Hur gör man när man vill höja hyran?

Föreningens skadeståndsansvar i gemensamhetslokaler

Föreningens skadeståndsansvar i gemensamhetslokaler

Har din förening en gemensamhetslokal? Kanske ett gym eller en bastu som finns till föreningens medlemmars förfogande? Vad trevligt! Men om det skulle hända en olycka i gymmet eller bastun, hur blir det då? I veckan blogginlägg ska vi utreda föreningens skadeståndsansvar för eventuella personskador som kan komma att orsakas av utrustningen en gemensamhetslokal så som gym eller bastu.

Behöver du föreningens tillstånd för att renovera din bostadsrätt?

Behöver du föreningens tillstånd för att renovera din bostadsrätt?

Går du i tankar att renovera? Innan du grabbar tag i hammare och spik kan det vara bra att kolla en extra gång på vilka regler som gäller för renovering i bostadsrätt, speciellt eftersom nya regler gäller sedan 1 januari 2023. Kanske behöver du ansöka om tillstånd från föreningen för ditt tilltänkta projekt?

Viktigt att tänka på vid köp av bostadsrätt

Viktigt att tänka på vid köp av bostadsrätt

Även om bostadsmarknaden svalnat och det råder osäkerhet på marknaden just nu är det många förstagångsköpare som överväger att köpa bostadsrätt eftersom priserna pressats. Att köpa en bostadsrätt är ett stort beslut som kräver noggrann planering och förberedelse vilket kan upplevas som svårnavigerat. Här är några viktiga saker att tänka på vid köp av bostadsrätt.

Styrelsearvode

Styrelsearvode

Det är vanligt att förtroendevalda styrelseledamöter i en bostadsrättsförening erhåller arvode för det arbete som ett styrelseuppdrag innebär. Det finns dock inget krav på att arvode ska utgå och beslut om arvode ska utgå eller inte samt arvodets storlek fattas av föreningsstämman.

Elprisstöd - vad gäller?

Elprisstöd - vad gäller?

Den 20 februari 2023 kommer Försäkringskassan påbörja arbetet med att betala ut elprisstöd till svenska hushåll. Vilka kommer få del av stödet och hur kan bostadsrättsföreningar hantera det?

Överlåtelse av bostadsrätt till juridisk person

Överlåtelse av bostadsrätt till juridisk person

När en bostadsrättshavare vill överlåta hela eller del av en bostadsrättslägenhet till någon som redan är medlem i föreningen görs ingen nya medlemskapsprövning av förvärvaren. Föreningen har alltså som huvudregel inte möjlighet att neka en överlåtelse då förvärvaren redan är medlem i föreningen. Men vad gäller vid överlåtelse till juridisk person som innehar medlemskap i föreningen?

NYA LAGSTIFTNING - BEHOV AV NYA STADGAR

NYA LAGSTIFTNING - BEHOV AV NYA STADGAR

HSB Riksförbunds jurister hjälper bostadsrättsföreningar att ta fram nya stadgar. Vi erbjuder vår hjälp både till bostadsrättsföreningar som är medlemmar i HSB och till övriga bostadsrättsföreningar.

Interna policys om andrahandsupplåtelse

Interna policys om andrahandsupplåtelse

En del bostadsrättsföreningar har interna policys kring andrahandsupplåtelser, exempelvis om hur lång tid en bostadsrättshavare får upplåta sin lägenhet i andra hand och till vilka lägenheten i så fall får upplåtas till. Frågan är dock hur en sådan intern policy egentligen står sig mot lag och praxis?

Vem ska skotta och sanda?

Vem ska skotta och sanda?

De flesta drömmer nog om en vit vinter. Visst är det härligt med lite ljus i mörkret, men med kyla och snö kommer också risk för halka och andra typer av olyckor. Vad har bostadsrättsföreningen egentligen för ansvar när det kommer till att sanda och skotta? Vem ansvarar för halkolyckor på bostadsrättsföreningens område?

Tänk på dina grannar under nyår!

Tänk på dina grannar under nyår!

Snart är 2022 över och många kommer fira in det nya året med middag och kanske lite fest. Men för oss som bor i bostadsrättsföreningar och som har grannar nära inpå är det viktigt att vi skänker en extra tanke av omsorg till våra grannar. För även om någon vill fira in det nya året sent inpå småtimmarna, är det inte säkert att grannen känner samma entusiasm inför nyårsfirandet.

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Vi önskar er en god jul - men ta det försiktigt med ljusen!

Så här i juletider är det härligt att mysa till det lite extra med en hel del ljus och trevliga sammankomster. Brasorna tänds och glöggen står på värmning. Men julen är också en tid då bostadsbränderna blir allt fler. Vad kan man göra i en bostadsrättsförening för att undvika att drabbas av brand? Vilket ansvar åligger bostadsrättsföreningen respektive bostadsrättsinnehavaren? God jul!

Visa mer

HSB Riksförbund

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 677 000 medlemmar
ca 4 100 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
24 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

HSB Riksförbund

Box 8310
104 20 Stockholm
Sweden